top of page
  • Obrázek autoraAGRO CS a.s.

Únor na zahradě

Únor již klepe na dveře, ale za oknem to vypadá spíše jako na počátku jara. Vláda zimních měsíců pomalu končí a zahrada tak dostává jasné signály, že se může začít probouzet. Typickými představiteli tohoto měsíce jsou sněženky, čemeřice či talovíny. Únor se však nese i ve znamení předpěstování zeleniny a květin, prořezu dřevin a dalších příprav zahrady, které si nyní představíme.


Předpěstování úrody za oknem


Již nyní můžete začít s výsevem některých druhů zeleniny a květin. Doporučujeme sáhnout po raných odrůdách, abyste dosáhli i časné sklizně, např. po raném salátu, paprice, karotce či brokolici. Nádoby se semínky umístěte do tepla na parapet, do vyhřívaného skleníku či zimní zahrady (o tom, jaký použít substrát a jak vysévat se dozvíte v článku Správný čas zahájit novou sezónu!).


Pokud nebude mrznout a záhony nebudou pokryté sněhem, můžete vysadit mrkev nebo petržel i ven, neboť u nich klíčení trvá delší dobu než u ostatní zeleniny. Stejně tak můžete umístit do skleníku či pařeniště semena ředkviček. Poměrně brzy se můžete těšit z chutných "bulviček", které jsou cenným zdrojem mnoha vitamínů a minerálních látek, pro jarní detox jako stvořené! Nezapomeňte však do záhonu přidat kompost nebo hnůj, aby došlo k prohřátí půdy. Neuškodí použít fóliový poklop pro ochranu před případnými ranními mrazíky.


"Postřižiny" na zahradě


Během února se již můžete pustit do řezu ovocných dřevin. Pro řádné prosvětlení a posílení růstu odstraňte všechny větve, které rostou do koruny a které jsou poškozené či napadené. Také u ovocných keřů, jako je rybíz, se doporučuje časné prořezání větví, mladé výhony zajistí větší plodnost. Pro zajištění bohatosti květů svědčí brzký řez i okrasným keřům, provádějte například u komule, tavolníku či rododendronů. Pokud ustanou silnější mrazy, lze provést řez révy vinné - odstraňujte loňské výhony 2 cm nad pupenem, starší větve zkraťte o 1 cm.


V únoru můžete také začít s postřikem stromů pro odstranění přezimujících škůdců a s prevencí proti škůdcům v pozdějším období (náš TIP: AGRO Přezimující škůdci STOP).


Péče o zahradu v kostce


A co dál můžeme během února udělat pro naši zahradu? Nezapomeňte na zazimované rostliny a věnujte jim péči v podobě zastřihnutí a případně i přesazení. Kupříkladu pelargonie v tomto období můžete nařízkovat. Odstřihněte pouze ty nejhezčí vrcholky, které mají 4 až 5 listů a nechte zakořenit (náš TIP: použijte kvalitní substrát určený přímo pro řízkování).

Pozornost si zaslouží i kompost, který by se měl provzdušnit. Vespod ponechte hrubou vrstvu, na ní poklaďte už uzrálý kompost a navrch opět přidejte část hrubšího materiálu. Pokud již nemrzne, můžete mírně nakypřit a uhrabat záhony, a jakmile teploty nebudou klesat pod 10 °C, plochy určené pro výsadbu zasypte dusíkatým vápnem, které půdu desinfikuje a slouží mimo jiné jako prevence proti kořenovým nádorům košťálové zeleniny.

A co vy, už se také nemůžete dočkat nové pěstitelské sezóny? :)

116 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page