top of page
  • Obrázek autoraAGRO CS a.s.

Říjen na zahradě

Nastalo to méně oblíbené období, kdy bychom nejraději nevylezli z vyhřátého pelechu a vyšli ven zase v březnu. :) Pro zahradu je to však jedno z nejdůležitějších období, neboť dochází k vysazování některých rostlin pro další sezónu a naopak ke sklizni "zimních zásob". Věnujte ji proto ještě chvilku, příští rok se vám za to odmění!

Sklízení plodin


Teploty nám už klesají pod 10 °C a nastává tak správný čas pro sklízení vypěstovaných plodin. Skliďte již všechna rajčata, včetně zelených, která postupně dozrají doma při pokojových teplotách, dále mrkev, řepy, křen i tykve.


Toto období se však nese především ve znamení sběru jablek a hrušek. Pozdní odrůdy můžete ponechat na stromě až do teploty -2 °C, očesejte je však při vyšších teplotách, aby při uskladnění nezažily takový "teplotní šok".


Na řadu přicházejí i vlašské ořechy. Jelikož se postupně zvyšuje vzdušná vlhkost, hrozí vznik plísní, proto je nutné spadané ořechy co nejdříve sebrat, ideálně každý druhý den. Ukládejte vždy čisté, šlupek zbavené ořechy (ty napadené plísní vyhoďte).


Jak nejlépe uchovat jednotlivé druhy zeleniny a ovoce, se dočtete v článku Správné uskladnění úrody na zimu.

Po sklizni by se měl záhon důkladně zrýt a zapracovat kompost (nebo vysít tzv. zelené hnojení), mráz se tak dostane snáz do půdy a bude více provzdušněná a drobtovitá na jaro. Také můžete během října nově navrstvit vysoké a hrůbkové záhonky.

Podzimní vysazování


Ještě stále můžete vysazovat některé jarní cibuloviny (tulipány, hledíky), česnek zimní, trvalky, listnaté živé ploty, rybízy a angrešty. Do pařenišť a skleníků můžete vysít polníček a špenát, na noc je však raději přikrývejte krycí netkanou textilií.


Říjen je také nejvhodnějším obdobím pro výsadbu růží, prostokořených i zakoupených v kontejnerech. Výsadbu můžete sice provádět až do jara za předpokladu, že není půda zmrzlá, ale vhodnější je provést ji nyní, kdy je vyhřátá po létě.


Také přesazujeme mladé i starší okrasné a užitné stromy. Sázíme je do dostatečně velkých jam, s použitím kvalitní humózní zeminy. K mladým stromkům přidáme oporu v podobě tyče nebo kůlku.


Zazimování rostlin

Přichází první přízemní mrazíky a teplomilné (subtropické) rostliny (jako jsou citrusy, eukalypty, palmy či ibišky), které se letnily v nádobách venku, je nutné přenést do interiéru, ideálně do světlé místnosti s teplotou kolem 15 °C.


Traviny, růže, hortenzie - to vše jsou rostliny, které je potřeba ochránit před mrazy, proto k nim přihrňte kůru, větve či chvojí a například pampovou trávu ještě svažte (stříhat až na jaře!).


U jiřin a dosen vyjměte hlízy, odstraňte jim nadzemní část a očištěné uchovejte v krabici do sucha.

Pokud necháváte na parapetech či balkónech nějaké květiny v truhlících, doporučujeme je zatížit, popřípadě přivázat k zábradlí. Prázdné truhlíky od rostlin očistěte od zeminy. Na trhnu naleznete i přípravek přímo určený na čištění květináčů a nádob na rostliny - AGRO Čistič truhlíků a květináčů.

139 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page