top of page
  • Obrázek autoraAGRO CS a.s.

Zbavujeme se mravenců a slimáků šetrně

Současné vlhké počasí stále více přitahuje slimáky, které jsou hrozbou pro naši úrodu a navíc nevzhledně po sobě zanechávají "cestičky" na cestách a v záhonech. I mravenci se hojně vyskytují v domácnostech, proto je dobré zakročit proti těmto škůdcům včas, přesto bez použití nebezpečných přípravků.

Po zimě vylezou slimáci pořádně vyhladovělí, a proto se hned vrhnou na vaši úrodu. A neurvale hodují nejen na rostoucí zelenině, křupavých salátech, ale i na barevných květinách. Téměř žádná plodina není před nimi v bezpečí. A ani maličtí mravenci nejsou o nic menší hrozbou. Ti milují prosluněná místa na zahradě, skalkách, pod kameny, dlažbou i ty nejmenší škvíry, kde budují cesty a cestičky. Na nich přenáší nezbední mravenci nebezpečné mšice, které ohrožují ovocné a okrasné dřeviny.

V případě mravenců přiklopte jejich místečko větší nádobou, kterou vyplníte slámou. Mravenci se tam postupem času přestěhují a vy je pak můžete vynést za hranice zahrady. Čím bude váš výlet delší, tím lepší. Nevěřili byste, že vyhnat mravence vám pomůže i rozkrojený šťavnatý citron, který stačí položit k rostlinám. A co takové aromatické rostlinky. Vyzdobte záhonky levandulí, tymiánem, mátou a mravence ihned přejde „chuť” budovat v jejich přítomnosti jakékoliv cestičky.

Mravenci nejsou pro rostliny hrozbou do doby, než sebou přivedou mšice.

A jak vypudit slimáky ze zahrady? Zpočátku je můžete zkusit ručně sesbírat a vynést ze zahrady ven. Ideální podmínky pro lov je ráno, večer a po dešti. Okolí stonku můžete „vyzdobit” alobalem s kolečkem okurky, které způsobí chemickou reakci s odpuzujícím zápachem. Půdu u stonků můžete také posypat pilinami nebo rozdrcenými skořápkami ze syrových vajec. Pokud vás láká výroba různých pastí, pak vyrobte nástrahu z plastové láhve, kterou naplníte pivem. A pokud ani to nepomůže, tak spojte síly s jejich úhlavními nepřáteli - hlísticemi. Ty během larválního stádia přejdou do útoku, kterému slimáci podlehnou. Ale nestrachujte se! Kromě plžů nikoho neohrozí. Bát se nemusíte o své čtyřnohé miláčky, další různé obyvatele zahrádky a ani kytičky.

Slimáci mohou rychle zatočit s vaší úrodou, proto zasáhněte včas.

Předcházejte nemilým návštěvám slimáků a mravenců


K tomu vám pomůže sama příroda. V boji proti slimákům a mravencům můžete využít ekologické výrobky obsahující obnovitelné suroviny a látky pocházející z přírody a s minimálním dopadem na životní prostředí. Přípravek proti slimákům Ferramol vám pomůže zabránit, aby slimáci snědli celou vaši úrodu. Po pozření granulí se slimáci stáhnou s pocitem nasycení do podzemních úkrytů, kde uhynou, a tím odpadá sbírání mrtvých slimáků. U slimáků nedochází k nadměrné tvorbě slizu a díky tomu povrch záhonů zůstává čistý. Při náhodném požití není nebezpečný pro domácí ani jiná zvířata a další užitečné organismy. A s přípravkem proti mravencům Loxiran -S- a Mravenčím bufetem se zbavíte celého mraveniště včetně královny. Obsahuje velmi účinnou látku rostlinného původu pyrethrin – extrakt z kopretiny starčkolisté.


161 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page