top of page
  • Obrázek autoraAGRO CS a.s.

Proti plísni je nejúčinnější prevence

Nejobávanější chorobou rajčat je plíseň bramborová. Postupuje od listů, přes stonky až na samotné plody, které se potom nedají konzumovat. Jak nejlépe bojovat s plísní? Tak, že ji předejdete, protože jakmile zasáhne pletiva, postupuje rychle.



Stejně tak, jako rajčata, i ostatní zeleninu může napadnout plíseň. Okurky, cukety a dýně trpí na plíseň listů při velké vzdušné vlhkosti. Při včasné detekci je dobré postižené listy odstřihnout a odstranit (určitě ne na kompost, kde se plíseň ještě rozmnoží, ale spíše na ohniště a po seschnutí spálit). Na listech tykví se objevují bílé skvrny, které mohou postupovat jak od krajů, tak od středu a postupně pokryjí celé listy. U rajčat to začíná kroucením a usycháním listů, černáním stonku a končí to skvrnitostí a hnědnutím plodů. Smutného zahradníka pak zamrzí nejen pořizovací náklady, ale hlavně ten čas strávený s úrodou na vyhození :(.


Proto je lepší rostliny ochránit preventivně. NATURA Bylinková směs na plísně je směsí mleté skořice a hřebíčku v sáčku z čajového papíru. Výrobek je účinný na pravé plísně na zelenině (rajčata, papriky, okurky, brambory, cibule aj.) i okrasných rostlinách. Výluh navíc prokazatelně zvyšuje výnosy u plodové zeleniny. Výrobek, pracovně pojmenovaný "bylinkový čajíček" na plísně je nejlepší přírodní ochranou vaší úrody.





Na vývoji výrobku spolupracovala společnost AGRO CS a.s. s ČESKÝ PATENT – vývoj s Výzkumným ústavem rostlinné výroby a jeho výhody a použití shrnuto, podtrženo:


  • 100% přírodní produkt

  • 10 sáčků pro přípravu 10 litrů výluhu

  • 1 sáček se vloží do 1 litru vody a louhuje se ideálně přes noc

  • výluh se aplikuje postřikem

  • sáček lze po louhování zkompostovat

  • výrobek je bezpečný pro člověka i živočichy

  • krásně voní po hřebíčku a skořici

  • aplikuje se preventivně a opakovaně v intervalu 10-15 dní

  • jedno balení vystačí na plochu cca 250 m2

  • TIP: k louhování lze využít samotnou dózu o objemu 1 litr


Při prvním zjištění přítomnosti plísně je pak účinnější systémový fungicid. Jedním z takových je např. AGRO Plíseň STOP obsahující účinný přípravek Acrobat.


AGRO Plíseň STOP používejte k ochraně proti plísním na bramborách, cibuli, révě, rajčatech a okurkách. Aplikujte postřikem dle signalizace choroby nebo preventivně při objevení prvních příznaků. Rostliny ošetřujte v intervalu 10-14 dní, při silné infekci 7-10 dní.


Při práci s přípravkem na ochranu rostlin vždy dbejte pokynů na příbalovém letáku. Důležitá je nejen informace o dávkování a způsobu aplikace, ale také ochranná lhůta, která u toho výrobku činí 3 – 28 dní podle typu rostliny. To znamená: kolik dní po aplikaci se nesmí konzumovat plody ošetřené rostliny.



Nezbývá než si přát, aby se plíseň našim zahrádkám vyhnula obloukem :).

1 450 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page