top of page
  • Obrázek autoraAGRO CS a.s.

Pryč s nevítanými hosty!

Nemají slitování. Už se těší, až si smlsnou na vaší úrodě. Chutné listy, šťavnaté plody, to vše dokáží velmi rychle zlikvidovat. Nedejte škůdcům šanci pochutnat si na úrodě místo vás! Poradíme vám, jak se jich zbavit šetrně a nenávratně.

Právě nyní se začínají v zahradách objevovat škůdci v podobě slimáků, mravenců, mšic, molic a mandelinek. Někdo vsadil na prevenci v podobě přírodního nebo chemického postřiku a raduje se, že se mu "invaze" škůdců vyhnula. Ovšem těm, kteří se teď s nimi setkávají, bychom rádi pomohli s následujícími tipy.


Důležité je zasáhnout ihned


Pokud už spatříte třeba jen jednoho broučka či slimáka, jednejte okamžitě. Někdy nemusíte ani sáhnout po chemické ochraně. Slimáky můžete poctivě sbírat ručně a odnést je daleko nebo je zničit (pro silnější povahy :)). Někdo má zkušenost, že je stačí posypat solí. Pokud jim však chceme zabránit, aby se byť jen přiblížili k našim salátům, dejte jim do cesty překážku v podobě Ferramol granulím, které jsou navíc neškodné pro domácí mazlíčky i další užitečné organismy!

Mravenci a mšice žijí v symbióze.

Dalším problémem může být mravenec, především v interiéru. Venku se může jevit jako neškodný, ale pokud na záhonech evidujete mravence, můžete s velkou pravděpodobností počítat i se mšicemi, teprve které můžou napáchat pěknou škodu. A při letošním suchu se vyskytují o to více. I zde v případě mravenců nemusíte sáhnout po chemii - zkuste výrobek Loxiran, který obsahuje účinnou látku pyrethrin z květů kopretiny. Se mšicemi je to horší - pokud je máte na rostlinách ve velkém, doporučujeme použít přípravek Mšice-Molice STOP, díky kterému se jich zbavíte téměř okamžitě a zaručeně. Existují však i šetrnější metody, v podobě přírodních postřiků, např. Rock Effect (doporučujeme ho používat především jako prevenci proti jejich výskytu).


Molice kladou vajíčka pod listy.

Stejně tak tyto dva výrobky fungují i na molice (a na další savé škůdce). Pokud pozorujete kolem vaší zeleniny, především té brukvovité, poletující bílé mušky, jedná se právě o molice. I zde zasáhněte co nejdříve. Přítomnost těchto, ale i ostatních mušek, můžete také zjistit pomocí žlutých lepových desek. Jelikož si libují především ve vlhkém prostředí, je důležité nechat půdu před každým zalití vyschnout a nepřelévat ji.


V tomto období můžeme na bramborách zpozorovat první mandelinky bramborové. Pokud máte malé políčko, vyplatí se je sesbírat ručně. Pokud ale máte rozlehlejší pole, je lepší se rozhodnout pro postřik. Opět jsou na trhu i přírodní varianty (např. Mandelinka STOP), nebo si můžete vyrobit domácí výluhy. Osvědčené jsou například ty z březového popele, z kopřiv, z listů vlašských ořechů nebo soli. Také je dobré mezi řádky brambor nebo do jejich blízkosti vysázet kopr, celer, šalvěj nebo rajčata, neboť mandelinky nemají rádi jejich aroma.


Na závěr se hodí říct, že ne vždy je nutné sáhnout pro chemických insekticidech. Velmi účinné mohou být i přírodní výluhy nebo jen správné umístění rostlin na záhonu. Každopádně nejlepším lékem, i v případě rostlin, je vždy prevence! :)

Mandelinka jako nejčastější škůdce při pěstování brambor.

163 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page