top of page
  • Obrázek autoraAGRO CS a.s.

Domácí okurky z Vašeho balkónu

Věřili byste, že i salátové okurky nebo hadovky lze s úspěchem vypěstovat na Vašem balkóně? Ano lze! A my se s Vámi rádi podělíme o rady jak postupovat od začátku až do konce s bohatou sklizní.

Tento návod je zaměřený na pěstování okurek v nádobě, kterou můžete umístit na balkón, nebo terasu svého domu. Na začátku je potřeba si ze široké nabídky odrůd zvolit, jaké okurky budeme chtít pěstovat. Kromě klasických odrůd je možné volit i odrůdy krátké a středně dlouhé.


VÝSEV


Sazenice se předpěstovávají z výsevu do balíčků, hrnků nebo sadbovačů s většími buňkami. Vyséváme do výsevního substrátu po jednom semenu přímo do květináčků nebo sadbovačů. Sazenice se předpěstují po dobu 12 – 16 dní a vhodná teplota pro klíčení semen je 15 – 18 °C. Nasazené sazenice budeme ven umísťovat až po 15. květnu, nevyséváme tedy příliš brzy.


Pokud uvažujete o nákupu hotových sazenic, zvažte koupi okurek roubovaných na podnože tykve, které jsou velmi vitální v růstu a odolné vůči houbovým chorobám kořenů. Takto roubované okurky mají velmi bohatou kořenovou soustavu a dobře prosperují i v pěstební nádobě. Připlatit si za roubovanou okurku se určitě vyplatí.


VÝSADBA SAZENIC


Okurky mají mělkou, ale bohatě se větvící kořenovou soustavu a jsou náročné na dostatek vody a organických látek. Volíme samozavlažovací květináč - doporučujeme nádobu 50 x 50 cm a vysadit do nádoby dvě rostliny, které zajistí bohatou sklizeň a můžete sklízet častěji. Okurky jsou velmi náročné na živiny a obsah organických látek - doporučujeme tedy substrát z řady NATURA nebo FLORIA Zahradnický substrát s mykorhizou. Do pěstebního substrátu přimíchejte hnůj - pravý kravský granulovaný hnůj (300 – 400 g na rostlinu), organické hnojení chrání mladé rostlinky okurek do určité míry před poškozením nižšími teplotami v jarním období. Vysazené rostliny do nádob umisťujeme na vhodné, před větrem chráněné a slunné stanoviště (nejlépe u jižně orientované zdi), až v druhé polovině května, kdy již nehrozí mrazíky. Okurky jsou velmi citlivé na nízké teploty, dlouhodobé poklesy nočních teplot na 6 – 12 °C mohou způsobit fyziologické poškození rostlin.

HNOJENÍ A PĚSTOVÁNÍ


V průběhu růstu rostliny pravidelně přihnojujeme. Zálivka s hnojivem KRISTALON Start nebo Plod a Květ je snadno dostupné a má vysoký obsah živin. Pokud chcete pěstovat organicky a sázíte do substrátu značky NATURA, použijte vhodné organické hnojivo určené přímo okurkám a jiným tykvím. Rostliny okurky je potřeba v průběhu pěstování vyvazovat k opoře (provaz, tyčky, drátěný plot). Okurky se sklízí zhruba dvakrát týdně, tak aby plody nehořkly - opožděná sklizeň zbrzdí násadu dalších květů, plodů a sníží výnos. Velmi důležité je zalévat méně často, ale zato důkladně, správná zálivka má proniknout do hloubky 10 - 20 cm a postačí 1x týdně.


OCHRANA


Saví škůdci jako jsou např. mšice, molice nebo svilušky mohou při silném napadení výrazně oslabit námi pěstované rostliny. Doporučujeme, zejména jako prevenci, nejen proti savým škůdcům, ale i proti houbovým chorobám použít přípravek ROCK EFFECT - má preventivní ochranný a zároveň protipožérový účinek. Ošetřené rostliny se tak stávají neatraktivní pro škůdce a ti tyto rostliny ani nenapadají. Měkké listy okurek mohou být citlivé na postřiky, proto rostliny neošetřujeme za plného poledního slunce. Jako prevenci proti plísni okurkové zvolte NATURA Bylinkovou směs na plísně, ve formě zálivky z výluhu čajových sáčků se směsí koření. Pokud je však rostlina napadena, budete muset sáhnout po chemickém postřiku (přípravky Acrobat MZ WG, Champion 50 WP, Ortiva a Plíseň STOP).


TIP na závěr: pěstovat snadno, na balkóně či terase, lze i bez květináčů - pořiďte si FLORIA Substrát pro rajčata a papriky "Otoč a sázej"! Stačí jen otočit obal, udělat otvory dle návodu a sázet! :)


3 335 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page