top of page
  • Obrázek autoraAGRO CS a.s.

Přírodně proti škůdcům aneb prevence je základ!

Aktualizováno: 16. 4. 2021

Rostliny jsou naši spojenci již po staletí – kromě obživy a potěšení „pro oči a duši“ je využíváme pro ochranu své zahrádky před chorobami a škůdci. Víte, že rostliny si umí vytvořit svoji strategii, jak se ochránit?

Výskyt mšice na rybízech

Vytvoří si látky, které choroby „zabrzdí“ v  jejich šíření a škůdcům nechutnají nebo je přímo zabijí. Tyto tzv. botanické pesticidy jsou přitom bezpečné pro člověka i užitečné organismy, nedojde ke vzniku rezistence a snadno se s nimi pracuje – nemusíte se obávat, že při neopatrné manipulaci dojde ke zdravotním problémům nebo že aplikací negativně ovlivníte přírodu i organismy kolem nás.


Proti škůdcům


Pro omezení i likvidaci savých škůdců byl vyvinut kontaktní přípravek Rock Effect. Jeho účinnou složkou je olej ze semen  indického stromu Pongamia pinnata. Působí výborně na mšice, molice, svilušky i třásněnky, dokonce byl prokázán i účinek na americké padlí na angreštu a rybízu. Používejte jako prevenci již v tomto období. Proti sviluškám můžete v rané fází a jako prevence zakročit s přípravkem Bylinková směs na svilušky. Jedná se o směs mydlice a skořice v sáčku z čajového papíru pro přípravu výluhu.

Pongamia pinnata (česky kaleda lysá)

Pro pokojové a  balkonové okrasné rostliny nabízí podobné účinky přípravek NATURA Symfonie. Obsahuje kromě pongamového oleje i hnojivo, takže při aplikaci si nejen omezíte výskyt savých škůdců, ale rostliny si i přihnojíte. A jako bonus navíc získáte nádherný lesk! Pro rostliny, pěstované v  nádobách, jsou určené unikátní hnojivé tyčinky NATURA Big Beat. Nejde o obyčejné tyčinkové hnojivo, které znáte z obchodů. Tyčinky jsou silnější, hnojivo se z nich uvolňuje až 5 měsíců, ale hlavně – obsahuje bylinku, u které je známo, že při požití savými škůdci způsobí úhyn jejich vývojových stadií (larvy – housenky nebo nymfy). Přímo ideální jsou pro pěstování bylinek. I tento výrobek má vychytávku – po uplynutí doby životnosti se tyčinky rozpadnou na neškodné přírodní látky, které se běžně vyskytují v půdě.


Proti plísním


Minulý rok byly představeny tzv. „voňavé čajíčky“ NATURA Bylinková směs na plísně, další český patent. Je založen na nově objeveném synergickém účinku mletého hřebíčku a  skořice. Bylinky jsou naplněné do praktických čajových sáčků, takže se s nimi jednoduše pracuje. Louhováním ve vodě si připravíte postřik, který bude mít nejen účinek na pravé plísně (plíseň bramborovou, okurkovou, cibulovou apod.), ale bude zároveň odpuzovat škůdce, jako jsou svilušky, mšice nebo molice. Výluh je bezpečný, nemá žádný negativní vliv na půdní organismy (např. žížaly) nebo přirozené nepřátele škůdců. K louhování můžete využít kbelíček, ve kterém se „čajíčky“ prodávají.


Zde uvádíme pro přehled nejčastěji zastoupené plísně:


Ta příroda to dobře vymyslela, viďte!

593 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page