top of page
  • Obrázek autoraAGRO CS a.s.

Na skok do Provence

Zářivě fialové květy, omamná vůně - s levandulí se setkáváme na českých zahradách čím dál častěji. A není se čemu divit, je ideálních do suchých a slunných oblastí a je jednoduchá na pěstování. A lze ji uplatnit i v kuchyni či kosmetice.

Nejčastěji se setkáváme s levandulí lékařskou neboli úzkolistou (Lavandula officinalis). Její květy zdobí zahrady od poloviny června až do konce léta, s ohledem na různé druhy a podnebí. Její původ spadá do oblasti západního Středomoří, především je typická pro Provence. Jedná se o bylinu, která je známá svou výraznou vůní a léčivými účinky. Má ráda sušší a slunné stanoviště. Levanduli pěstujeme v substrátu vhodném na bylinky (jemnější, s pískem nebo perlitem; např. v NATURA substrátu Bylinková zahrádka a výsev nebo FLORIA substrátu pro levandule aj. středomořské rostliny).

Svým květenstvím je vhodná do živých i suchých vazeb. Pokud chcete sušit celé svazky se zachovanými barvami, ustřihněte levanduli již před rozkvětem. Pokud vám však stačí jen květy, lze ji sklízet rozkvetlou. Celé svazky sušíme na tmavém a vzdušném místě svěšené směrem dolů.


Proti kožním problémům a nespavosti


Nejčastěji ji však sklízíme pro její léčivé a blahodárné účinky. Svými vonnými silicemi navozuje pocit klidu a odpočinku, je proto využívána při depresi či úzkosti (takové přírodní antidepresivum :)).


Také je díky své vůni zpracovávána v kosmetickém průmyslu, od pleťových vod přes parfémy až po šampony, má totiž antiseptické a pročišťující účinky, regeneruje a prokrvuje pokožku. Levandulová koupel má příznivý vliv na kožní problémy a při poruchách krevního oběhu. Při užívání vnitřně zlepšuje trávení a detoxikuje. Levandulovým olejem potírejte drobné ranky, má desinfekční účinky.


Často se setkáváme s polštáři či sáčky naplněnými květy sušené levandule - pokud trpíte nespavostí nebo migrénou, hodí se je mít po ruce.


Nám levandule většinou voní, ale pro hmyz má odpuzující účinky, je to tedy šetrný a hlavně přírodní repelent. :)

Uplatnění v kuchyni


Už jste vyzkoušeli levandulovou limonádu? Svěží a chutný letní drink! Květy kromě sirupů můžeme zpracovat do zavařenin, dezertů, salátů, skvěle zpestří i masité pokrmy. Květy levandule jsou i součástí provensálské kořenící směsi.

Méně využívaný je levandulový ocet a levandulový cukr, který je voňavější a sladší než cukr klasický.


Hitem tohoto léta však bude levandulová zmrzlina! Jak si udělat domácí levandulovou zmrzlinu naleznete v našem článku Jedlé květy: tipy, pěstování, recepty. Květy jsou také skvělou ozdobou různých pokrmů, zpestří dorty a společně s ostatními bylinkami báječně ochutí steaky.


Levandulová limonáda

  • 1 l vody

  • 60 g čerstvých květů levandule

  • 800 g cukru krystal

  • 1 BIO citrón

  • 20 g kyseliny citrónové

  • sodovka

  • levandule, citrón a máta na ozdobu

Nejprve si vyrobíme sirup. Do litru vody dáme květy levandule a plátky citrónu. Přivedeme k varu a zhruba 5 minut povaříme. Základ na sirup necháme chladnout a louhovat nejlépe 24 hodin. Poté směs přecedíme, přidáme cukr s kyselinou citrónovou a zahříváme, dokud se směs nerozpustí. Limonádu si pak připravíme smícháním zcela vychladlého sirupu se sodovkou a citrusovou šťávou. TIP: podáváme s ledem a zdobené snítky levandule, kolečky citrónu a mátou.

60 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page