top of page
  • Obrázek autoraAGRO CS a.s.

Jedlé květy: tipy, pěstování, recepty

Jsou krásné na pohled, voní už na dálku, tak proč by měly zdobit jen zahradu. :) Řeč je o květech, které můžeme využít v naší kuchyni. V posledních letech je u nás velkým trendem dort ozdobený květy. My vám však ukážeme, že kvítka nejsou jen na ozdobu a můžou být i součástí vaší snídaně, přitom pro ně stačí skočit jen na zahradu...

Vhodné druhy


Spousta květů je bezpečná pro člověka, ale najdou se i ty, které můžou být i jedovaté a způsobit vám při nejmenším zvracení a bolest žaludku (např. květ šalvěje, azalek, oleandru či narcisů). Určitě nekonzumujte květy ošetřené pesticidy nebo pokud máte nějakou alergii. Sbírejte plně rozkvetlá a zdravá kvítka, vyhněte se těm uvadlým či poupatům (chutnají hořce). Určitě využívejte jen ty rostliny, které si pěstujete doma, neboť znáte jejich původ a péči, květy z květinářství nekonzumujte.


A po kterých kvítkách tedy sáhnout? Nejčastěji jsou využívané lichořeřišnice (mírně pikantní chuť, vhodná do salátů), růže (ideální do salátů, dezertů či sorbetů), fialky (skvělý doplněk k masu a ke chlebíčkům), levandule (nasládlé, jemně pikantní kvítky, ideální do nápojů, dezertů, zmrzlin), sedmikrásky (vhodné do polévek a salátů), brutnák (vyniká svěží okurkovou chutí), měsíček (skvělá náhrada šafránu v italském krémovém rizotu), fuchsie, ibišky a mnohé další.

Pro zdraví a krásu


Pokud květy usušíte, získáte skvělou ingredienci pro směs koření (kupříkladu sušená růžová poupata se využívají jako přísada do koření Ras el-Hanout). Sušené i čerstvé květy se hodí na přípravu domácí kosmetiky. Jsou vhodné pro výrobu mýdel, olejů, solí koupelových i určených k jídlu. Hojně využívané jsou šeříky pro tělové oleje (pro pokožku náchylnou ke kožním problémům), měsíček pro masti (pro suchou pokožku a k ošetření ranek), bylinky pro oleje tělové i k jídlu, levandule pro oleje, mýdla a vlasové zábaly (pro suché vlasy), atd.

Recepty


My se však zaměříme na zapracování květů do našeho jídelníčku. Existuje mnoho mezinárodních kuchyní, které přidávají květy běžně do některých pokrmů, například růžové lístky jsou tradičně využívány v indické kuchyni, v Itálii jsou lahůdkou smažené cuketové květy.


Pomaličku se tento trend dostává i k nám do Česka, nejčastěji jsou zpestřením jídel vegetariánů a veganů, respektive ozdobou různých dezertů. Tradici už mají sirupy z bezových, šeříkových a levandulových květů. Zde vám však představíme pár dalších receptů, kde květy plně nahradí například ovoce či bylinky.

Levandulová zmrzlina


- 250 ml smetany ke šlehání

- 45 ml mléka

- 7 žloutků

- 200 g moučkového cukru

- 1 vanilkový lusk

- 4 lžičky sušené nebo čerstvé levandule


Nejprve utřeme žloutky s cukrem do světlé pěny. Z vanilky "vyškrábneme" zrníčka a spolu s luskem je povaříme v mléce se smetanou, zhruba 10 minut. Poté ještě horkou směs přecedíme do žloutkové pěny a vaříme do zhoustnutí. Nakonec přimícháme do vychladlé směsi levanduli a necháme ideálně přes noc zamrazit.



Kopřivový krém s kvítky fialky a sedmikrásky


- 2-3 větší brambory

- 200 g mladé kopřivy

- 1 cibule

- 1 lžíce másla

- 250 ml smetany ke šlehání

- 500 ml zeleninového vývaru

- kvítka fialek a sedmikrásky


Na másle orestujeme na drobno nakrájenou cibuli dozlatova , poté k ní přidáme na kostičky nakrájené brambory, mírně osmahneme a zalijeme vývarem. Vaříme, dokud brambory nezměknou. Kopřivy si očistíme (raději v rukavicích :)) a použijeme jen horní výhonky, tvrdší části stonku vyhodíme. Listy přidáme k vývaru a krátce spaříme, znovu nevaříme. Nakonec polévku rozmixujeme, dochutíme smetanou a kořením a podáváme ji zdobenou kvítky fialky a sedmikrásky. Pokud nejste příznivcem kopřiv, podobně můžete připravit i špenátový krém. :)


Bezinková bábovka


- 225 g hladké mouky

- 200 g změklého másla

- 100 g cukru krupice

- 3 vejce

- 1 kypřicí prášek

- 45 ml bezinkového sirupu

- nastrouhaná kůra z 1/2 citronu

- špetka soli

Na polevu:

- 100 g cukru moučka

- lžíce šťávy z citronu

- lžíce bezinkového sirupu

- bezové květy na ozdobu


Nejprve si předehřejeme troubu na 175 °C. Těsto si připravíme tak, že v míse nejdříve vyšleháme máslo s cukrem, dokud nevznikne hladká krémová hmota. Poté k ní pečlivě zašleháme postupně všechny vejce a nakonec přilijeme bezinkový sirup. V jiné míse si prosejeme mouku s kypřícím práškem a solí a přidáme citrónovou kůru. Postupně moučnou směs přimícháváme k máslové hmotě. Těsto přendáme do předem máslem vymazané a moukou vysypané formy (o průměru 20 cm) a lžící zarovnáme. Pečeme dozlatova 30-40 minut - zda je bábovka upečená poznáte pomocí špejle, která musí být po vytažení z bábovky suchá. Po vyndání z trouby necháme bábovku cca 2 minuty odpočinout a poté vyklopíme z formy a necháme zcela vychladnout. Polevu si připravíme tak, že smícháme cukr moučka spolu s citrónovou šťávou a bezinkovým sirupem. Konzistenci si regulujte případným přidáním dalšího cukru moučka (pro hustší polevu) nebo sirupu (pro řidší polevu). Vychladlou bábovku zalijeme polevou a dozdobíme květy bezinky.

Kandované květy


O kandovaném ovoci už jste patrně slyšeli, ale že můžeme kandovat i květy, to ví už málokdo. :) Postupujeme tak, že 2 bílky prošleháme s vodou, dokud se nebudou tvořit bublinky a bílky se rozpustí. Poté pomocí štětce natíráme květy ze všech stran a zasypeme cukrem krystal. "Obalené" květy necháme usušit nejlépe na silikonové podložce ve speciální sušičce, případně v troubě při teplotě 40 °C přes noc (trouba musí být pootevřená, zde apelujeme na obezřetnost). Můžete je jen tak mlsat nebo jimi zpestřit jakýkoli koláč.

Co takhle vyzkoušet kandované květy?

627 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page