top of page
  • Obrázek autoraAGRO CS a.s.

Jarní péče o růže

Už se pomaličku otepluje a pro nás zahrádkáře to znamená jediné - začíná příprava zahrady na novou sezónu. O slovo se hlásí i královny zahrad, tedy růže, které v tomto období odkrýváme. Aby vám růže zdravě rostly a bohatě kvetly, je nyní ten pravý čas dopřát jim péči v podobě jarního řezu a doplnění chybějících živin po zimě.

Důležitost jarního řezu


Řez růží během jara je velmi důležitý, neboť ovlivní samotnou velikost keříku či stromku a intenzitu květenství. V první řadě je potřeba odstranit z růží vše, co má na svědomí zima, tj. suché, zlomené a promrzlé části. Zvolte střih kolmo, 5-8 mm nad očkem.


U řezu bychom měli rozlišovat, o jaký druh růže se jedná. Rozdělme si je do 3 skupin - růže keříkové, stromkové a minirůže. Keříkové růže si většinou zaslouží radikální řez. Tzv. růže velkokvěté (rostlina o výšce 50-120 cm a velikosti květu 9 cm a více) klidně zastřihněte na rostlinu o výšce 15 cm. O poznání méně (na výšku 30-50 cm) zastřihněte růže mnohokvěté. U stromkových růží cílíme na vytvoření kompaktní, vyvážené koruny, nezastříháváme ji tedy tak razantně. Vůbec nejmenší zásah řezem zvolte u minirůží (skalkové, trpasličí). Rostlinu stačí jen prosvětlit a odstranit odkvetlé květy.


Lze i vysazovat


V tomto období však můžete i vysazovat nové růže. Po vyjmutí rostliny z obalu mírně rozhrňte kořenový bal, aby následně snáz zakořenil. Pokud vysazujete do již využívaných záhonů, nezapomeňte stávající půdu promíchat se zahradnickým substrátem či kompostem (náš TIP: vyzkoušejte AGRO Substrát na růže, s vyšším obsahem živin na 6 týdnů).


Pro záplavu růžovými květy


Dopřejte růžím výživný start! Můžete sáhnout po různých druzích hnojiva, od kapalných, přes krystalická až po peletovaná. Kapalným hnojivem (např. AGRO Kapalné hnojivo na růže) dodáte rostlině živiny rychle, brzo však budete muset zálivku zopakovat. Někomu vyhovuje jednoduché vpravení přímo do půdy, k tomu poslouží kupříkladu AGRO Organo-minerální hnojivo pro růže či NATURA Kravský hnůj. Zde však musíme počítat s pozdějším nástupem hnojivého účinku. Výhodou organo-minerálního hnojiva však je, že minerální složka dodá rostlině živiny téměř okamžitě, kdežto organická složka postupně působí až 60 dnů! Navíc hnojiva přímo určená pro růže mají vyvážený poměr živin, takže rostlině dodáte jen to, co opravdu využije. Důležitý je především draslík, který je potřebný pro zpevnění pletiv a násadu květů.

Vyzkoušejte výrobky řady AGRO a FLORIA, speciálně vyvinuté pro potřeby všech druhů růží, aby se i nadále "cítily jako královny zahrad"! :)

302 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page