top of page
  • Obrázek autoraAGRO CS a.s.

Krása barevného podzimu

Aktualizováno: 17. 7. 2023

Okrasná zahrada má stále co nabídnout, i když kvetoucí trvalky a dřeviny ubývají. Nahrazují to letničky svými stále ještě bohatými květy. Zahradu zdobí hvězdnice, rozchodníkovec, fyzostégie, hořce nebo ozdobná kapusta. Stále ještě kvetou některé růže, plaménky, ibišky, hortenzie, mochna, tavolník nebo třezalka. Co ještě během podzimu na zahradě děláme?

Září je především obdobím výsadby okrasných dřevin - zejména jehličnanů a stálezelených listnáčů. Je vhodné období pro založení živých plotů. Je také správný čas pro výsadbu některých druhů trvalek a dvouletek. Na počátku měsíce vysazujeme dvouletky a od poloviny září trvalky, které pokvetou od jara do začátku léta. Až do října můžeme provádět výsadbu na jaře kvetoucích cibulovin, jako jsou například tulipány, ladoňky a talovíny. Ještě nesázejte narcisy, ty přijdou na řadu až v říjnu, kdy je teplota menší než 12 °C. Kromě cibulovin vysazujeme hlíznaté rostliny, např. všechny druhy lilií (více o pěstování lilií naleznete v článku Pro krásu v příštím roce).


Na konci září nemrazuvzdorné hlíznaté rostliny uklízíme - očištěné od půdy a usušené je uložíme na chladné, suché a tmavé místo bez mrazu (jde o hlízy jiřinek, mečíků, tygřic, montbrécií, šťavelů a dosen). Na záhon vysazujeme růže zkrácené podzimním řezem - tedy velkokvěté a mnohokvěté růže zkrácené nakrátko; pnoucí a sadové růže s až 50 cm vysokou korunkou.

Vysazené jehličnany vyžadují vydatnou zálivku až ke kořenům. Přihnojujeme okrasné dřeviny, které jsou citlivější na mrazy, aby nenamrzly - použijme AGRO Podzimní hnojivo pro jehličnany či některé z hnojiv pro okrasné dřeviny. Dělíme a přesazujeme skoro všechny trvalky kromě na podzim kvetoucích druhů. Jehličnanům dopřejeme vydatnou zálivku, aby se zásobami vody v pořádku přečkaly zimu. Pokud chceme na podzim vysázet opadavé listnaté stromy, připravíme pro ně jámy.


Ošetříme volnou půdu a záhony, aby byly připraveny na jarní výsadbu - tedy provedeme zrytí a vyhnojení (doporučujeme AGRO Kravský hnůj). Sbíráme semena odkvetlých letniček, abychom je mohli vysít v příštím roce - sbíráme je suchá nebo je později dosušíme. Dozrávají ozdobné druhy tykví a je ideální čas ke sklizni. Pokud máme skalku, nyní je dobrý čas pro její rozšíření či úplně novou realizaci. Letněné pokojové květiny vracíme domů.


Trávník na podzim vyžaduje podporu a ošetření. Důležitá je zejména vertikutace. Travní zbytky po letním sečení ulpívají mezi stébly, vytváří tzv. plsť, která trávník dusí a také je nejčastější příčinou vzniku plísní. Vertikutaci provádíme proto, abychom umožnili trávníku dýchat. Jejím principem je prořezání trávníkového drnu, odstranění travní plsti a mechu, podpoření nových travních výhonů, narušení a omezení některých trávníkových plevelů a nakypření ztvrdlého povrchu. Takto ošetřený trávník zbavený plsti a mechu je schopný lépe přijímat vodu, živiny a lépe odnožuje.

Před vertikutací musíme trávník posekat. Posečením zpřístupníme trávníkový drn dalším operacím. Trávník po vertikutaci bývá nevzhledný. Pomůžeme mu nejlépe tak, že jej dostatečně přihnojíme. To je velmi důležitý krok po vertikutaci. Zatímco na jaře a v létě jsme používali hnojiva bohatá na dusík, který zajistí nárůst zelené hmoty, tak na podzim musíme použít hnojiva s vysokým obsahem draslíku (např. FLORIA Podzimní trávníkové hnojivo). Ten zodpovídá za správné vyzrání rostlinných pletiv a posílí kořenový systém trav. Trávník tak lépe přečká zimu bez úhony, bude odolný vůči chorobám a na jaře se velmi rychle obnoví.


Menší holá místa zatravníme pomocí FLORIA Trávníkové náplasti 3v1, na větší místa použijeme AGRO Trávníkový substrát a vybrané osivo. V trávníku a především v místech, kde se nám v zimě hromadí sníh často dochází k výskytu sněžné plísně, která dokáže zcela zlikvidovat trávník, je vhodné ho proto ošetřit např. pomocí přípravku Ortiva.

126 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page