top of page
  • Obrázek autoraAGRO CS a.s.

Pro krásu v příštím roce

Aby vám dělali radost nadcházející rok, je nutné je sázet od konce léta do října. Řeč je o letních cibulovinách. Jakou péči si zaslouží lilie nebo třeba řebčíky?

Vysoké oslnivé rostliny, s pestrými květy a omamnou vůní - to jsou lilie. Nejsou nijak náročné na pěstování a dařit se jim bude na slunném stanovišti. Existuje spoustu druhů, od malých s výškou 30 cm, až po metrové. Hodí se je vysazovat mezi růže, které hravě přerostou a zpestří tak jinak barevnou záplavu květů růží.


Podobným skvostem našich zahrad je řebčík, který se také řadí do čeledi liliovité. Na rozdíl od lilií mají drobnější květy a stvol není olistěný, také kvetou již před létem. Nejčastěji se setkáme s řebčíkem královským (na obrázku níže) a řebčíkem kostkovaným (na posledním obrázku), který dorůstá výšky zhruba 20 cm.

Výsadba


Nyní nastává ta pravá chvíle na sázení cibulí řebčíků i lilií, právě lilie můžeme vysazovat až do října, ještě stihnou do zimy řádně zakořenit. Cibule řebčíku sázíme do hloubky 25 cm, menší druhy postačí do hloubky 10 cm. Vysazujeme je do humózní, ne příliš vysušené půdy a snesou i polostinné stanoviště.

I u lilií platí, že by cibule měly být vsazeny do hloubky min. 25 cm, respektive do trojnásobku průměru cibule. Sázet můžeme nejen do volné půdy, ale i do dostatečně velkých květináčů. Použijte substrát s přídavkem písku nebo klasicky zahradnický substrát (doporučujeme AGRO Zahradnický substrát). Do půdy můžeme zakomponovat i trochu slepičího hnoje ve formě peletek. Pro větší ochranu cibulí před vymrznutí pokryjte záhony mulčovací kůrou.

Během vegetace jim dopřejte ještě dvakrát až třikrát hnojivo - nejdůležitější je jarní hnojení, kterým nastartujete růst po zimě a tvorbu květů. Nejrychleji dodáte rostliny živiny krystalickým minerálním hnojivem, vyzkoušejte osvědčený Kristalon Gold. Pokud chcete jít cestou organického pěstování, sáhněte po slepičím či kravským hnoji ve formě peletek. Díky tomuto typu pěstování dodáte živiny přírodní cestou nejen rostlině, ale i samotné půdě, a právě kvalitní humusovou zem vyžadují lilie i řebčíky k růstu.


TIP: Zkombinujte na záhonech letní cibuloviny s jarními, postupně si "předají štafetu" v kvetení. Právě nyní nastává doba i pro výsadbu některých jarních cibulovin, jako jsou sněženky nebo ladoňky.

130 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page