top of page
  • Obrázek autoraAGRO CS a.s.

Ze zahrádky rovnou do vázy

Založit květinový záhon s letničkami k řezu není žádná věda! Stačí si vybrat druhy podle vlastního vkusu a kombinovat dle fantazie. Potom už jen správně připravit půdu k výsadbě a těšit se z krásy barev.

Některé letničky kvetou krátce a musíme dosévat (např. černucha), jiné postupně odkvétají a zároveň tvoří nová poupata. Měsíček najdeme ve variantě od světle žluté po téměř červenou. Dobře snáší průběžný řez, protože rychle obrůstá zasypán novými poupaty. I kopretina má více barevných variant, nejen bílou. Především truhlíky rozzáří barevné gazánie, připomínající malé slunečnice.

Jsou letničky, které se tyčí na silných stoncích do výšky. Taková slunečnice sice roste poměrně dlouho, ale potom také dlouho kvete i v několika patrech a vypadaná semínka se často probudí na stejném místě v dalším roce. Třapatka nachová neboli echinacea má nejen léčivé účinky, ale tvoří též velká květenství ve výšce i přes jeden metr nad zemí. Příbuzná třapatka zářivá s tmavým středem a žlutými okvětními lístky je nižší a drobnější, přesto neméně krásná jak v záhonu, tak ve váze. Některé druhy jsou navíc vytrvalé, takže se stávající rostlina probudí k životu i v příštím roce. Pokud chcete rostliny využít i do suchých vazeb, pěstujte limonky nebo smil (lidově slaměnky).

Jiné letničky se popínají po opoře. Černooká Zuzana nebo hrachor vonný, který může oplývat širokou škálou barev, má krásnou podmanivou vůni a ve váze působí romanticky podobně jako pro motýly velmi přitažlivá krásenka. Po zemi či po opoře se pne také lichořeřišnice s kratšími stonky, vhodná do menších váziček a vazeb.

Postup založení květinového záhonu

1. Odstraňte stávající porost (plevel, trsy trávy, velké uschlé kořeny), kameny i spadané listí. Zeminu zryjte a nakypřete. Můžete přimíchat kompost či zahradnický substrát (popř. substrát určený přímo pro letničky). Zajistíte tak dobře propustnou, vzdušnou a vlhkou půdu pro lepší vzejití semínek.

2. Ještě před výsevem v záhonu vytvořte nášlapná místa (z prken, kamenů, staré dlažby), abyste se mohli v budoucnu v záhonu lépe pohybovat.


3. Vybrané rostliny vysejte řídce a po ostrůvcích pro snazší údržbu. Květiny, které dosahují větší výšky umístěte ke středu a nižší na okraj záhonku. K popínavým rostlinám umístěte včas oporu (drátěnou stěnu, dřevěný plůtek nebo bambusovou pyramidu propletenou provázkem), jinak si najdou vlastní cestu napříč ostatními rostlinami.

TIP: Po zasetí vydatně, ale šetrně zalijte. Nevysévejte předčasně do chladné půdy a pokud jsou v předpovědi počasí silné deště. Došlo by k vyplavení semínek, která pak nevzejdou vůbec nebo vzejdou, ale na druhé straně záhonu. Semínka potřebují TEPLO a VODU!

4. Většina letniček uvítá přihnojení v průběhu léta. Zkuste třeba bezchloridové granulované zahradnické hnojivo. Kromě vysokého obsahu živin NPK 10-9-15 obsahuje přírodní zdroj minerálů z mořských řas a guána pro bohatou násadu květů.


53 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page