top of page
  • Obrázek autoraAGRO CS a.s.

Vyražte na šípky

... pro vitamíny na zimu! Plody růže šípkové mají vysoký obsah vitamínu C, což se hodí při léčbě nachlazení a chřipky. Díky močopudnosti se také používají při zánětu močových cest a ledvin.


Sběr šípků probíhá od září do října v jejich plné zralosti a před tím, než přijdou první mrazy. Vyražte za suchého počasí v oblečení vhodném ke střetu s trním. Sbírejte pouze zralé, zdravé a tvrdé šípky.



Zpracování šípků


Co všechno lze z šípků vyrobit? Vynikající je šípková marmeláda - skvěle se hodí do palačinek, dortů, vánočního cukroví, omáček a pod maso, ovšem to je asi ten nejpracnější možný produkt. Začněte tedy jednoduše...



Šípkový čaj


Dvě hrsti čerstvých šípků zalijte litrem vody a vařte zhruba 15 minut na mírném ohni. Postup můžete opakovat několikrát, přičemž 2. a 3. výluh bývá nejsilnější. Přelijte přes kávový filtr, abyste zachytili jemné chloupky, které mohou podráždit krk a dle chuti přidejte citrón, med a rýmička si na vás jen tak nepřijde.


Pro přípravu čaje v zimě stačí šípky nasušit v troubě nebo v elektrické sušičce a před samotným vařením nechat šípky ve vodě namočené nejlépe přes noc.





Jablečná přesnídávka s šípky


Ve stejném období dozrávají v našich končinách také jablíčka. Zkuste tedy spojit tyto dva dary přírody a uvidíte, že nebude chutnat jen dětem. Jablka je třeba oloupat, zbavit jádřince a nakrájet na kostičky. Šípky očistěte, rozkrojte napůl a zbavte bubáků i jadérek s chloupky. Nejprve dejte vařit šípky (jsou tvrdší), po čtvrt hodině přidejte jablka a dle chuti můžete přidat svitek skořice a hřebíček. Duste doměkka a vyvaření přebytečné vody. Vyndejte koření a tyčovým mixérem rozmixujte dohladka. Dle potřeby doslaďte cukrem a pro hustší konzistenci přidejte pudink rozmíchaný v trošce vody.


Pro přímou konzumaci podávejte pyré teplé i vychladlé. Pokud chcete zavařit, plňte horké do čistých sklenic.



Šípková marmeláda


A teď něco pro otrlé kuchařky. Časová náročnost je vysoká a výtěžnost poměrně nízká (oproti jahodám či meruňkám). Pokud máte odšťavňovač nebo ruční mlýnek na ovoce, pak to bude o něco jednodušší - nebudete muset odstraňovat vnitřek šípků před vařením ani pasírovat přes jemné síto po uvaření.


Šípky vařte doměkka a i s vodou je prožeňte odšťavňovačem. Získanou dřeň zvažte a dejte vařit. Přidejte poloviční množství cukru, kyselinu citronovou a pektogel.


Abyste nemuseli sterilovat, naplňte skleničky dokud je marmeláda horká, překlopte dnem vzhůru a postavte víčkem na morkou studenou utěrku.

24 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page