top of page
  • Obrázek autoraAGRO CS a.s.

Tajemství bohatě kvetoucího převisu

Aktualizováno: 24. 9. 2021

Dejte muškátům, po čem touží a odmění se vám bohatou záplavou zářících květů! Vypěstovat si vlastní muškáty, petúnie či jiné balkónovky není nikterak složité - jsou to nenáročné rostliny s vysokou odolností vůči chorobám a škůdcům!

Shrnuto a podtrženo - tajemství bohatého převisu a úspěšného pěstování balkónových květin tkví v komplexní péči o rostlinu od kořenů až po listy. Neexistuje žádný zázračný elixír, který by tuto komplexní péči nahradil. Přinášíme vám zdatné pomocníky v podobě produktů pro balkónové květiny, které pomohou proměnit vaši zahradu v nejkrásnější úrodnou oázu v širokém okolí, zdroj potěšení pro vás a vaše blízké.


Pro začátek...


Víte, jak muškáty neboli pelargonie získaly svůj název? Název Pelargonium použil Johannes Burman v roce 1738, z řečtiny pelargós = čáp, protože část květiny vypadá jako čapí zobák. Rod Pelargonium zahrnuje na 230 druhů stálezelených trvalek, sukulentů, polokeřů a keřů. V rodu Petunia je známo asi 25 druhů. Muškáty i petúnie se vyznačují širokou škálou barev a různými druhy květů, od jednoduchých po plnokvěté či drobnokvěté.


Výsadba je základ

Balkónové květiny nejlépe vysazujte jako předpěstované sazenice - pokud nemáte zkušenosti s jejich přezimováním, pak je to cesta určitě i lacinější. Dbejte na to, aby sazenice byla zdravá, silná, měla temně zelené listy, dostatečný počet výhonů a hlavně bohatý kořenový systém. Výsadbu proveďte do dostatečně hluboké nádoby od konce dubna do konce května, záleží na počasí. Nádoba by měla mít odtokové otvory pro přebytečnou vláhu - v mokrém substrátu by muškáty zahnívaly. V současné době jsou trendem samozavlažovací nádoby. Jednotlivé sazenice sázejte v dostatečné vzdálenosti od sebe (60 cm truhlík asi pro 3 rostliny) do substrátu určeného pro balkónové květiny, např. AGRO substrát pro muškáty se startovací dávkou hnojiva KRISTALON, VITALITY KOMPLEXEM a aktivním humusem nebo do Černozemního substrátu pro balkónovky a letničky. Nádobu umístěte na své venkovní, slunné stanoviště až po Zmrzlých (po 15.květnu).  


Kvalitní výživa


Pro pěstování muškátů je velice důležitá zálivka - vždy ji přizpůsobte okolní teplotě a intenzitě slunečního svitu. Substrát by měl být stále vlhký, ne však přemokřený nebo naopak vyschlý. Krátkodobé vyschnutí není na závadu. Zalévejte ráno nebo navečer, a to přímo ke kořenům, ne na list. Nezapomínejte na pravidelnou výživu - aplikujte 1x za 14 dní zálivku s hnojivem s co nejvyšším obsahem živin a mikroprvků - ty působí v rostlině jako vitamíny na člověka. Na počátku růstu zelené hmoty hnojte KRISTALONEM Start; jakmile se začnou objevovat první květy, přejděte na KRISTALON Muškát s aktivátorem kvetení. Pro méně časté hnojení sáhněte po organo-minerálním hnojivu, kde minerální složka zajistí okamžitý přísun živin a organická složky se rozkládá dlouhodobě. Násadu květů podpoříte i pravidelným odstraňováním odkvetlých květů.

Aby zůstaly muškáty stále vitální, byly odolnější vůči stresům a měly maximálně možnou násadu květů, střídejte hnojivou zálivku Kristalonu s aplikací VITALITY KOMPLEX Muškát. Obsahuje jedinečnou složku, kterou každá rostlina potřebuje pro svůj zdravý růst a vývoj - přírodní enzymy ze zažívacího traktu kalifornských žížal pro urychlení všech procesů v rostlině. Jedna aplikace "žížalí vody" plnohodnotně nahradí jedno běžné hnojení.


Přírodní ochrana


Během růstu muškátů nezapomeňte na prevenci proti chorobám a škůdcům; základem je výživa - střídání hnojivé zálivky Kristalonu a Vitality Komplexu. Proti savým škůdcům (mšice, molice) aplikujte již při prvním výskytu ekologický přírodní přípravek ROCK EFFECT - nejenže přítomné škůdce zahubí, ale ošetřené rostliny dalším škůdcům nebudou ani chutnat. Nezapomeňte postřik  aplikovat i z rubu listů, kde se škůdci hlavně vyskytují! Z nejčastějších chorob se na muškátech vyskytuje "muškátová plíseň šedá". Napadené části porostou šedobílým povlakem, později se vytváří drobná, tvrdá černá tělíska. Napadené rostliny je třeba ihned vyčistit, zvýšit teplotu a snížit vlhkost a postříkat měďnatými přípravky. Na listech muškátů se také může objevit "korkovitost" - jde o fyziologickou chorobu způsobenou nejčastěji zálivkou studenou vodou nebo při nadbytku vody v půdě. Ochrana spočívá v prevenci, kterou je pravidelná zálivka nejlépe odstátou vodou a zamezení přemokření substrátu.


Kombinujte s ostatními letničkami


Pelargonie i petúnie jsou krásné samy o sobě jako solitéry, ale hodí se i do aranžmá s ostatními letničkami. Inspirujte se krásně osázenými nádobami na obrázcích níže. :) K osázení poslouží nejen truhlíky, ale i netradiční nádoby, jako jsou staré konve, dřevěná kolečka, pařezy, vědra, košíky apod.


230 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page