top of page
  • Obrázek autoraAGRO CS a.s.

Proč je dobré podzimní hnojení?

Možná jste po létě unavení a vyčerpaní tak, jako vaše zahrada. Najděte v sobě poslední zbytky sil a věnujte svůj volný čas té, která vám dělala radost svými květy a plody.

Poslední zralé plody sklizeny, sezónní rostliny sesychají a co nevidět začnou dozrávat dýně. Využijte babí léto na úklid zahrady, čištění a uskladnění truhlíků a na přípravu zahrady na zimu. Čím více se zazimování pověnujete, tím méně práce a zklamání vás čeká na jaře.


Poslední přihnojení


Pro závěrečnou fázi péče o zahradu je nejvhodnější


Užitkové i okrasné záhony je třeba po létě očistit, vyplet, prokypřit a doplnit živiny. K tomu použijte nejlépe organické hnojivo (koňský, chlévský nebo kravský hnůj).


Přezimující trvalky (levandule, třapatky, rozrazil, aj.) ostříhejte, přihnojte například podzimním Cereritem a na konci října přikryjte chvojím. Nepřezimující (rozmarýna, vavřín, ad.) ukliďte na zimu domů.


Na okrasné a ovocné keře či stromy můžete použít kupříkladu KRISTALON Podzim.



Podzimní organická hnojiva vytvoří pro půdu nezbytný humus, který jí dodá tolika potřebné nové živiny. Stačí, když při podzimním hnojení zahrady pohodíte organické hnojivo na záhony, zapracujete do půdy a zalijete. Výhodou organických hnojiv při podzimním hnojení zahrady je to, že tím pečujeme nejen o rostliny, ale i o úrodnost půdy. Těmito jednoduchými, a ne příliš namáhavými způsoby, si připravíte svoji zahrádku na přezimování a následnou sezónu. Zapomínat byste neměli ale také na trávník!




Podzimní péče o trávník


I trávník si zaslouží trochu té podzimní péče. V první řadě shrabejte z trávníku veškeré listí a posečte ho (ponechte alespoň 4 cm vysokou trávu). Dále proveďte vertikutaci trávníku, aby došlo k provzdušnění půdy a odstranění zbytků travní plsti.


Poté překročte k samotnému hnojení trávníku. Sáhněte po speciálních hnojivech určených k použití na podzim. Poznáte je tak, že na rozdíl od ostatních hnojiv na trávník obsahují vyšší dávku draslíku a naopak menší dávku dusíku. Draslík podporuje vyzrávání a pevnost rostlinných pletiv a zabraňuje tak vymrzání a napadení houbovými chorobami. Obsažený hořčík v hnojivech pak eliminuje žloutnutí a síra udržuje zdravý vzhled trávníku – docílíte tak toho správného „zazelenání“ a na jaře se pak můžete těšit z ukázkového trávníku :).


Můžete sáhnout například po AGRO Trávníkovém podzimním hnojivu či po FLORIA Trávníkovém hnojivu PODZIM s nejvyšším obsahem draslíku na trhu!


Trávník po aplikaci hnojiva dostatečně zalijte, aby se hnojivo dostalo až ke kořenům.



110 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page