top of page
  • Obrázek autoraAGRO CS a.s.

"O zlém motýle z Asie"

V padesátých letech minulého století se u nás objevila mandelinka bramborová. Díky tehdejší vládní agitaci dostala přezdívku imperialistický brouk a inspirovala Ondřeje Sekoru k napsání knihy "O zlém brouku Bramborouku". Podobně by se dnes mohl jmenovat titul o postrachu okrasných keříků z východu.


Buxusy patří k oblíbeným okrasným dřevinám našich zahrádek ať už jako živé ploty nebo samostatně stojící keře díky snadné tvarovatelnosti. Bohužel se v posledních letech v Česku šíři likvidátor těchto rostlin. Je jím zavíječ zimostrázový. Jak ho poznáte a jde proti němu nějak bojovat?


Co víme o zavíječi zimostrázovém?


Zavíječ zimostrázový (cydalima perspectalis) je drobný motýl z čeledi travaříkovití původem z východní Asie. Do Evropy byl kolem roku 2007 zavlečen nejspíš s převozem samotných rostlin. Od té doby se šíří vegetativně a klimatické vyhlídky nahrávají dalšímu šíření tohoto nenápadného motýla (dospělec má rozpětí křídel do 4 cm). Ve stádiu housenky, která má délku okolo 5 cm, okusuje listy i kůru buxusu. Vzhledem k tomu, že každý rok zakládá až čtyři generace potomků, může jeho přítomnost vést až k likvidaci rostliny. Vajíčka jsou drobná a nakladená uvnitř rostliny, takže likvidační proces probíhá aniž byste si ho zpočátku všimli.

Jak poznáme napadený buxus?


Velmi obtížně. Tím, že housenky likvidují keře zimostrázu zevnitř, tak si jich v počáteční fázi ani nevšimneme. A v době, kdy se housenky objeví na okraji keře, je už vnitřek buxusu totálně zlikvidován. A tak někdy bývá příliš pozdě na jakoukoliv záchranu rostliny. 


Prevence je nejdůležitější!


Nejlepší je pravidelná kontrola keříků uvnitř rozhrnutím větviček od druhé poloviny března do října. Přítomnost zavíječe zimostrázového prozradí samotné housenky, poškozené listy, pavučinky (zápředky) a také množství trusu - drobné zelené granule. Zamoření zavíječem v počátečních fázích napadení se velmi špatně detekuje. Vajíčka a ranná stádia larev jsou bez důkladné prohlídky těžko zjistitelné, proto si takto zamořené buxusy můžete přinést už z obchodu. Přezimují housenky, které zahajují na jaře žír podle průběhu počasí od poloviny března do počátku dubna, žír housenek druhé generace probíhá od konce června do srpna.

Jak se zavíječe zimostrázového zbavit?


Biologická likvidace zatím nefunguje


Ptáci se tímto hmyzem moc neživí (pravděpodobně kvůli vysokým úrovním toxických alkaloidů, které produkují larvy). Jiní přirození nepřátelé zatím fungují jen v laboratorních podmínkách, ale v praxi zatím bohužel žádných uspokojivých výsledků dosaženo nebylo. I ve své domovině má larva málo přirozených nepřátel.


Fyzická likvidace zavíječe zimostrázového je náročná


U malých stromků může být ruční odstranění larev účinné. Ale pouze v případě, že se opakuje obden. Osvědčilo se snad i ošetření keře silným proudem vody tlakovým postřikovačem. Pod napadený keř rozložte igelitovou plachtu, na kterou vodou vyplavené housenky odchytejte a následně zlikvidujte (pozor, jsou abnormálně rychlé!).


Chemický postřik se zdá nejúčinnější


Jediný efektivní způsob, jak čelit této invazi a jak ochránit rostliny, je s pomocí speciálního insekticidu jehož účinná látka prokazatelně funguje i na tohoto odolného a extrémně žravého škůdce. Důležité je ale zasáhnout co nejdříve. Je jím AGRO Karate se zeon technologií v dávce 3 ml/10 l vody nebo insekticid na přírodní bázi Spintor v dávce 4 ml/2-10 l vody/ 100 m2, aplikujte do počátku skanutí.


78 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page