top of page
  • Obrázek autoraAGRO CS a.s.

Netradiční květinová výzdoba

Truhlíky, květináče a žardiny osázené květinami jsou klasika. Daleko zajímavější ale mohou být věci, které byste možná jinak vyhodili na smetí...


Zajímavě může vypadat osázené staré kolečko nebo trakař.

Staré opotřebované a mnohdy poničené harampádí může posloužit jako originální zahradní dekorace. Porcelánové hrnečky bez ucha nebo plecháčky zakomponujte do skalky a osázejte je sukulenty. Uvidíte, že skalka najednou dostane úplně jiný šmrnc a hlavně si toho každý hned všimne.


Sukulentů je nespočet druhů a nemusíte se bát kombinovat kvetoucí a nekvetoucí.


Stejně tak se dá květinami osázet pařez, sud, starý trám či nevyužitá kláda. Stačí jen trochu poupravit, vydlabat díru a tu vyložit fólií, aby dřevo vlhkostí nezačalo předčasně trouchnivět. S trochou představivosti a šikovnosti se dá pracovat i se starými ojetými pneumatikami, s rezavým sudem, neckami, prádelním hrncem, rozbitými štaflemi, starým bicyklem, židlí, křeslem a jinými poklady z půdy.



Pro vyšší efekt zkuste kolo přestříkat na růžovo, s růžovými muškáty a zelení vypadá parádně!

Dekorace je dobré sladit se stylem zahrady - přirozený venkovský, čistý urbanistický, vintage neboli retro, upravený francouzský nebo romantický provensálský ke kterému bezesporu patří levandule a bílé doplňky. Levandule není náročná na půdu ani na stanoviště, po podzimním i jarním zástřihu v dalším roce vřele obrazí. Trvalky pěstované v nádobách však vždy na zimu raději uklízejte alespoň do garáže. Pokud je máte zasazené v terénu nebo né zrovna malé přenosné nádobě, přikryjte je na zimu chvojím nebo ochranou textilií.


Starý plechový škopek je přímo stvořený pro osázení levandulí, rozmarýnou a jinými aromatickými rostlinami.

Květiny oživí každou zahradu, tak se nebojte osázet jakýkoli kus na vyhození :).



98 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page