top of page
  • Obrázek autoraAGRO CS a.s.

Měsíček do každé zahrádky

Zářivá letní léčivka by neměla chybět v žádné zahrádce! A to hned z několika důvodů.


Měsíček lékařský dnes najdeme v podstatě ve dvou variantách, s jednoduchým a plným květenstvím. Škála barvy se pohybuje od světle žluté až po tmavě oranžovou. Přitom se říká, že čím tmavší květenství, tím vyšší procento účinných látek obsahuje.


Vyroste téměř všude


Semínka měsíčku jsou jedny z větších (cca 5 mm), takže výsev není tak náročný jako třeba u máty, jejíž semínka jsou menší než 0,5 mm. Doba klíčení je okolo jednoho týdne v závislosti na teplotě a vlhkosti. Pokud jste měsíček v záhonu již vloni pěstovali, je dost pravděpodobné, že došlo k samovýsevu. Měsíček není extra náročný na půdu ani stanoviště. Platí u něho, čím více prostoru má kolem sebe, tím více se rozroste a čím více slunce má, tím víc pokvete. Velice snadno odnožuje a nová poupata nasazuje průběžně celé léto.


Pěstovat ho můžete v kombinaci s jinými letničkami, na samostatném záhonu či mezi zeleninou jako lapač savých škůdců.


Pokud se nechcete jen kochat jeho krásou v záhonku či ve váze, sbírejte okvětní lístky v plném květu a využijte ho buď za čerstva (mladé lístky se dají použít třeba do salátu) nebo usušený. Sušte na tmavém místě otrhané okvětní lístky, abyste předešli zapaření a plesnivění.



Léčivé účinky měsíčku


Měsíček lékařský je znám pro své hojivé a protizánětlivé účinky. Květy obsahují karotenoidy, silice, saponiny, flavonové glykosidy, kyselinu salicylovou a vitamin C. Proto je hojně užíván v kosmetice v různých krémech, olejích, mastích či koupelových solích. Hojí popáleniny a bércové vředy, zjemňuje pokožku, léčí žaludeční vředy a střevní potíže. Měsíčkovou mast si můžete připravit jednoduše i doma - stačí vám k tomu lékařská vazelína, květy měsíčku (čerstvé nebo sušené), plátýnko, trychtýř a uzavíratelné plastové či skleněné dózičky. Vylepšíte-li olejový základ o včelí vosk či bambucké máslo, získáte měsíčkový balzám na rty.


Pěstujte měsíček a uvidíte, že mu propadnete! :)




16 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page