Blíží se období sklizně, přesto však neopomínáme na pravidelnou zálivku a hnojení. Připomeneme vám péči o nejčastěji pěstované druhy zeleniny v našich zahradách, abyste si v průběhu léta mohli pochutnat na šťavnatých rajčatech nebo zavařit spoustu okurek.

Péče o rajčata
Při pěstování rajčat v nádobách a ve skleníku se v letním období musíme věnovat i dalším činnostem, než je zálivka. Rozhodně nesmíme zapomínat na dostatečnou výživu. Rajčata pěstovaná v nádobě mají velké nároky na živiny a na vodu, navíc nádoba omezuje prostor pro kořeny.
Pokud se objeví černání pupku rajčete, nejedná se o chorobu, ale jde o důsledek nedostatečné výživy. Konkrétně jde o nedostatek snadno přijatelného vápníku. Navíc je to spojené s vyvážeností vodního režimu. Použitím dvousložkového Kristalonu Zdravé rajče a paprika podobnému projevu na plodech předejdeme. Jednotlivé složky neaplikujeme najednou, ale ve dvou postupných krocích (s odstupem 1 týdne). Plody, které jsou již poškozeny, jsou bohužel na vyhození, nedají se ošetřit. I přesto s aplikací neváháme, abychom ochránili plody, které teprve začnou vznikat. S hnojením je třeba začít již při zakládání prvních květenství a hnojivou zálivku pravidelně opakovat v týdenních intervalech.
Rajče je velmi háklivé na přesychání. Pravidelná zálivka je nezbytná, v tuto roční dobu, po celé léto, skoro každý den a pravidelně. Při nepravidelnosti zálivky dochází k praskání plodů. Nemilým překvapením může být plíseň bramborová na rajčeti. Problém je v tom, že pokud se choroba projeví, je pozdě na zásah. Důležitá je tedy prevence - ochrana proti plísni. Ošetření se provádí již od konce června a musí se provádět opakovaně dle průběhu počasí. Teplé a vlhké počasí urychluje nástup plísně. Na trhu je proti plísni bramborové dostatek přípravků. V tomto případě doporučujeme nejosvědčenější přípravky, které navíc mají více účinných látek jako je Acrobat MZ WG nebo přírodní přípravek NATURA Bylinková směs na plísně v podobě výluhů.
Obecně keříčková rajčata se nevyštipují, ale pokud pěstujeme rajčata tyčková, což je případ v nádobách, musí se vyštipovat. Pokud bychom je nevyštipovali, rostliny by nasazovaly příliš mnoho plodů, které rostlina neutáhne. Nemusíme se toho bát, je to poměrně jednoduché, jen vědět, jak na to. Když se na to podíváme, v úžlabí listu vyrůstá zálistek, který vylomíme nebo vyštípneme prsty. Záměrně nepoužíváme nůž nebo nůžky, aby nehrozilo riziko přenosu chorob. Rada na závěr: abychom urychlili zrání nasazených plodů, můžeme rajče zaštípnout za pátým až šestým květenstvím. V teplejších oblastech to může být i za 7. až 8. Důvodem je to, aby rostlina nenasazovala plody, které již nestačí dozrát. Rychlá pomůcka je ta, že od květu do sklizně uplyne asi 60 dní. Tedy květy, které by plodily v době, kdy už je málo slunce a plod by nedozrál, nepotřebujeme a odstraníme tedy celý terminální výhon.

Péče o papriky
Plodová zelenina je velmi náročná na živiny a paprika obzvlášť. Od samého začátku má ráda hodně živin a dobře vyhnojené záhony. Je to důležité proto, aby narůstala a nasazovala dostatek plodů. Na výživu tedy musíme hodně dbát a myslet na ni už při vysazování. V letním období paprika kvete, nasazuje plody a hnojíme tedy tak, abychom co nejvíce plodů udrželi. Je dobré použít hnojivo, které je pro rostliny dobře a snadno přijatelné. To mohou být vodorozpustná hnojiva obecně. U paprik se nám občas stává, že u dozrávajících plodů dochází ke hnědnutí špiček. Jedná se o fyziologickou poruchu nedostatku vápníku. Jako prevenci použijeme opět Kristalon Zdravé rajče a paprika, což představuje základní hnojení rychle dostupnými živinami. Je třeba brát v úvahu, že paprika má ráda dobře humózní a dobře vyhnojené půdy. Proto doporučujeme hnojivo kombinovat s přípravkem Vitality Komplex s výluhem ze zažívacího traktu žížal, který nám enzymy a humáty do půdy dobře dodává. Není možné hnojiva používat najednou. Vždy je dobré jednotlivá hnojiva střídat. Jeden týden Kristalon, druhý týden Vitality Komplex.
U paprik je to jednodušší v tom, že většinou netrpí žádnými houbovými chorobami, takže je dobré se akorát vyvarovat silného napadení mšicemi, molicemi a sviluškami, které rády papriky vyhledávají. Tomu se dá dobře bránit přípravkem Mšice-Molice STOP nebo přírodními přípravky NATURA Rock Effect a Bylinková směs na svilušky.

Péče o další zeleninu
Další, velmi oblíbenou zeleninou v českých zahrádkách je okurka. Rostliny okurky je potřeba v průběhu pěstování vyvazovat k opoře v průběhu růstu (netýká se okurek "nakládaček"). Pravidelně je přihnojujeme (např. AGRO Organo-minerálním hnojivem nebo organickým kravským hnojem). Velmi důležité je zalévat méně často, ale zato důkladně, správná zálivka má proniknout do hloubky 10 - 20 cm a postačí 1x týdně. Okurky nejčastěji trpí plísní okurkovou - ošetřujeme je při vhodných podmínkách proti šíření plísně (přípravek Plíseň STOP, resp. preventivně chráníme Bylinkovou směsí na plísně).
Je správný čas na prosjednocení kultury pastináku. Ten s úspěchem v kuchyni nahradí petržel či celer. Podobně na tom je pór - kde není mezi rostlinami asi 15 cm místa, musíte jej vytvořit, aby se pór mohl rozrůstat. Celer chráníme proti houbové skvrnitosti a pozdní košťálovou zeleninu proti plodomorce zelné.
Cibuli a česnek již nezaléváme, pro lepší skladovatelnost je dobře, dozrají-li v sušší půdě. A kdy sklízet poznáme podle natě - začne-li poléhat a rostliny žloutnout, sklízíme palice tak, že je vytaháme ze země, asi týden necháme ležet na záhonu, pak je očistíme a osušíme. Poté je ještě 3 - 4 týdny sušíme venku pod přístřeškem a poté natě u cibule ukroutíme a u česneku odstřihneme.
V druhé polovině července sklízíme tykve a fazolové lusky.

Comments