top of page
  • Obrázek autoraAGRO CS a.s.

Předpěstujte si úrodu za oknem

Od února do března je ideální čas na předpěstování sadby. Tak pokud ještě nemáte rozmyšleno, co budete letos pěstovat, honem do toho! Udělejte si jedno volné odpoledne a sepište si úspěchy i neúspěchy loňské sezóny a až poté začněte plánovat sezónu novou.

Bilancování minulé sezóny


Jaké odrůdy se vám neosvědčily a které měly naopak skvělou chuť nebo vysoké výnosy? Sáhněte si také do svědomí, zda jste vše udělali správně – příprava půdy, volba stanoviště, načasování přesazení, výběr substrátu, intenzita hnojení, množství zálivky, zásah proti škůdcům, atd..


Pokud pěstujete v nádobách, nemusíte přemýšlet, co v kterém truhlíku jste pěstovali vloni. Jestli však máte záhon nebo skleník, věnujte dostatek času přípravě půdy brzy na jaře některým z těchto způsobů:


  • vyhnojení a dezinfekce od choroboplodných zárodků a larev škůdců například AGRO Dusíkatým vápnem

  • základní vyhnojení minerálním hnojivem dle typu a požadavků rostlin (síran amonný pro cibuloviny, vápnitý dolomit snižuje kyselost půdy, je vhodný pro BIO pěstování a zvyšuje výnosy, )

  • vyhnojení organickým hnojivem (kompost, peletovaný kravský nebo koňský hnůj)


Co budete potřebovat?


No a pak už si jen zajistíte semínka, sadbovací nádobu, výsevný substrát (doporučujeme použít AGRO Substrát pro výsev a množení s aktivátorem zakořeňování a supresivním účinkem pro eliminaci padání klíčků) a rozprašovač. Vysévejte podle návodu na sáčku, některá semínka se sejí na povrch, jiná lehce zahrnujeme zeminou. Některé plodiny stačí vysít na konci března, jiné už na začátku února. Každopádně jim dopřejte dostatek světla (okenní parapet je ideální), vláhy (rozprašovačem zamezíte vyplavení semínek) a tepla (nemáte-li speciální výsevné pařeniště, překryjte výsevnou misku potravinovou fólií, ovšem jak se rostlinky budou vytahovat za sluncem, bude je fólie a pokles tepla brzdit v růstu).


Tipy na závěr


Pozor si dejte také na množství semínek na jednu misku. Samozřejmě, že vám nevzejdou všechna, ale něco jiného je výsev drobné pažitky a jiný prostor vyžaduje taková cuketa nebo meloun. Když se zadaří více než přepokládáte, můžete přepíchnout jednotlivé rostlinky do samostatných misek, kelímků od jogurtu atp.

364 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page