top of page
  • Obrázek autoraAGRO CS a.s.

Jaro se hlásí o slovo...

Někde ještě zůstává pokrývka sněhu, jinde už se drásají na povrch první náznaky jara v podobě sněženek a bledulí. Co se začíná dít na zahradě v únoru?

V únoru začínají na zahradě kvést některé okrasné dřeviny, trvalky, cibulnaté a hlíznaté květiny, mezi nimiž první se ukazují cibuloviny, známí poslíčci jara sněženky, ladoňky, talovíny a puškinie, které nejlépe prospívají na slunném a vlhkém místě s dostatečným množstvím živin.


Pravidelně kontrolujte dvouletky přezimující pod vrstvou chvojí, kterou při oblevě odstraníte, aby rostliny vyvětraly. Koncem února odkryjte trvalky, odstraňte všechny jejich nadzemní části a pohnojte je. Prověřte stav uskladněných cibulovin a hlíz. U balkónových rostlin, které máte na přezimování v chladnu, zkontrolujte přítomnost škůdců. Pozor si dávejte při vstupu na trávník - mrazem zkřehlá stébla trávy pod zátěží odumírají a mohou vzniknout holá místa. Pokud už v teplých oblastech půda rozmrzne, můžete na trávník přidat jemný kompost, trávníkový substrát, popřípadě můžete založit trávník nový.


► NEZAPOMEŇTE:

  • v teplých místnostech či sklenících již můžete osázet truhlíky

  • vysévejte letničky do nádob, aby se mohly rychleji vyvíjet pro pozdější výsadbu

  • můžete ještě vysazovat trvalky, které vyžadují zimní přemrznutí

  • okrasné keře seřízněte těsně nad zemí - u keřů, které kvetou již zjara, odstraňte jen suché nebo poškozené větve

  • nemocné a odumřelé dřeviny odstraňte i s kořeny

  • pokud nejsou mrazy, můžete omladit stálezelené listnaté stromy a živé ploty

  • řežte větve javorů a hlohů, abyste dali jejich korunám tvar

Sklizeň v únoru?


V únoru sklízíme ozimou cibuli, špenát, růžičkovou kapustu, cibuli sečku a listy kadeřávku. Za příznivých podmínek můžeme v teplejších oblastech vysévat cibuli, mrkev, ředkvičky a špenát, které přikryjeme netkanou textilií, abychom je ochránili před mrazy. Brambory můžeme již nyní připravovat na ranou výsadbu. V tomto měsíci bychom měli převrstvit kompost, který jsme založili loni. Na dně by měla být vrstva hrubšího materiálu, nad ním pak kompost samotný a nahoru by měl opět přijít hrubší materiál. Nakonec můžeme kompost prolít močůvkou. Čtyři až pět měsíců po založení již můžeme kompost používat. Měli bychom pohnojit košťálovou, plodovou zeleninu a brambory. Saláty, listová, cibulová a kořenová zelenina naopak čerstvé hnojení, kterým bychom podpořili hnilobu a kořenové škůdce, mít nesmějí.

Abyste včas předpěstovali sazenice, vysejte nyní do nádob raný salát, letní pór, ranou košťálovou zeleninu, rajčata, papriku, bazalku a majoránku. Do nádob můžete přepichovat semenáčky různých druhů zeleniny. Zryjte půdu v záhonech a poté je pohnojte. Záhony ještě před výsadbou můžete povápnit vápnem nebo vápencem. Opět zkontrolujte stav uložené zeleniny a vyhoďte zkaženou a kazící se.

67 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page