top of page
  • Obrázek autoraAGRO CS a.s.

Jarní květena volá

Poslední záchvěvy nízkých teplot, dny se prodlužují, slunce sílí a nutí tak všechny rostliny k probuzení. Zahrada oproti předcházejícímu měsíci hraje všemi barvami, louky a stromy se zelenají. V teplejších oblastech už odkvétají magnolie či sakury a sněžení se vrací jen v podobě okvětních lístků z kvetoucích jabloní a třešní.

V květnu vrcholí zahradnické ambice a pak už je to převážně na přírodě a počasí. Ještě je poslední šance na výsadbu zeleniny, kterou chceme letos sklidit. Začíná také období intenzivního sečení trávníku, definitivní odzimovaní i té nejchoulostivější zeleně a přesun teplomilných rostlin z domu ven na slunce.


Čas na letničky a dvouletky


Je také ideální čas na výsadbu většiny letniček. Vaše zahrada se rázem zahalí do pestrobarevné záplavy květů, která polahodí nejednomu oku. Pokud bydlíte v chladnější oblasti naší země, vyčkejte až do poloviny května anebo osázené truhlíky uklízejte na noc domů, vyhnete se výkyvům denních a nočních teplot. Nacházíte-li se v teplejším koutě naší země, můžete s výsadbou začít dříve.


Nikdy není dobré předpěstované rostliny přemísťovat přímo do otevřeného záhonu. Jestliže jsme je vyseli v pařeništi nebo do kelímků za okno, měli bychom sazeničky po vysazení ven v chladnějších dnech a nocích nejdříve přikrývat třeba bílou netkanou textilií. Obzvláště tehdy, hrozí-li výrazné teplotní výkyvy.

Pro lepší růst sáhněte po kvalitním substrátu, například po FLORIA Substrátu pro okrasné rostliny či po univerzálním AGRO Zahradnickém substrátu. Mezi nejoblíbenější druhy letniček patří aksamitníky (lidově afrikáni), rozrazil, gazánie či limonky. Také zahradní jezírka se v tomto období hlásí o slovo, v druhé polovině května by se měly vysazovat lekníny, k tomu dopomůže například AGRO Substrát pro vodní rostliny.


Péče o dvouletky a trvalky


Do pařeniště vyséváme dvouletky pro předpěstování, zejména chejry, hvozdíky, náprstníky. Začátkem května se vysazují letní cibuloviny a hlíznaté květiny, jako jsou mečíky, jiřiny nebo kany, které při tomto termínu vyrostou až po zmrzlých mužích. Pokud si ale jiřiny nebo kany rychlíte, sázejte je ven až ve druhé polovině měsíce, kdy už nehrozí noční mrazíky. Mladé přirychlené rostliny jsou totiž na chlad obzvláště citlivé. Nezapomeňte také na vhodné přihnojení, např. univerzálním kapalným hnojivem nebo hnojivem určeným přímo na trvalky.


Dělení trsů je jedním ze způsobů rozmnožování trvalek a praktikuje se i při zmlazení starších rostlin. Trvalky se během sezón rozrůstají, jejich trsy se zhušťují a květy jsou časem menší a je jich stále méně. Právě tehdy nastává čas na zmlazení a přesazení do čerstvé půdy. Nejlepší doba k dělení trsů je vždy po odkvětu daného druhu. Na jaře se proto dělí na podzim kvetoucí trvalky a přezimující trsy trav, v létě jarní druhy a na podzim trvalky rozkvétající v létě. U menších a řidších trsů je možné rozdělení provést pouze ručně, kompaktnější trsy se dělí nožem nebo rýčem. Každá část trsu by měla mít dostatek kořenů i nadzemních výhonů.


32 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page