top of page
  • Obrázek autoraAGRO CS a.s.

Jak na velkou úrodu rajčat?

Aktualizováno: 16. 4. 2021

Jak zaručit vysokou plodnost rajčat? Máme pro vás několik zlepšováků, díky kterým nebudete vědět, co s nimi! :)


1. Kyprá půda


Sazenice rajčat sázejte do speciálního substrátu, který je sám o sobě dost vzdušný nebo do záhonu dostatečně zrytého. Obohacením půdy v záhonu o substrát je také jedna z možností. Usnadníte tak kořenům růst a bohaté větvení.


2. Hloubka výsadby


Čím hlouběji rajče zasadíte, tím více kořenů pustí a zvětší tak plochu pro čerpání vody a živin. Tím více energie dostane rostlina pro násadu květů.


3. Opylovači


Aby se z květů začaly vyvíjet plody, je zapotřebí zásah přírody. Bez včel a čmeláků to prostě nejde. Pěstování ve skleníku má své výhody, ale i nevyýhody. A jednou z nich je i fakt, že v něm nedochází k takovému opylení. Proto přes den nechávejte dveře i okna otevřená pokud nestraší přívalové deště či silný vítr. Hmyz můžete do své zahrady i nalákat. Jednak květinovým záhonem poblíž rajčat, postavením hmyzího hotelu, který může mít tvar domečku nebo barvami žlutá, bílá a modrá, které lákají speciálně čmeláky.


4. Prevence proti plísni


Nejlépe ještě před květem ošetřete rajčata proti plísni, která může zdecimovat celou úrodu. Když už se plíseň rozjede, těžko se s ní bojuje :(. Sáhněte po přírodní ochraně, která neuškodí žádným živým organismům.

5. Dostatek vody


V parném létě horko těžko udržíte na záhoně půdu vlhkou po celý den i kdybyste zalévali ráno i večer. Snad jen pokud máte samozavlažovací květináče nebo kapénkovou závlahu. I tu si můžete vyrobit celkem snadno :). Vezměte prázdnou PET lahev (min. 1,5litrovou), do víčka provrtejte pár malých dírek, uřízněte dno lahve a horní třetinu zakopejte do půdy vedle rostliny. Po zalití láhev naplňte až po okraj a na den/noc máte vystaráno.


Zralé rajče obsahuje spoustu vody a tak má vysokou spotřebu už při svém vývoji. Pro konstantní a zdravý vývoj je tedy přísun vody velmi důležitý. Při dozrávání pak výkyvy v zálivce můžou způsobit praskání slupky. Abyste snížili odpar vody z půdy a zajistili tak co největší využití závlahy, nastelte pod rostliny mulč, štěpku, dřevní vlákno nebo netkanou mulčovací textilii.


6. Zaštipování

Aby rostliny soustředily veškerou energii na násadu květů a vývoj plodů, je třeba vylamovat boční výhony, které vyrůstají z paždí hlavního stonku a vedlejší větve. Přebytek zelené hmoty je nežádoucí a rostlinu zbytečně vysiluje. V druhé polovině léta pak zastřihněte hlavní vrchol, aby stihla vyrůst a dozrát již nasazená rajčátka. To platí pro rajčata tyčková. U keříkových/balkónových odstraňujte listy pouze v případě, že jsou příliš husté a stíní dozrávajícím plodům.


7. Správné hnojivo


Někdo se spokojí s málem a nechá rostliny růst přirozeně jen s pomocí slunce a vody. Jiný když pěstuje, chce, aby to stálo za to. Na trhu existuje celá řada speciálních hnojiv, od čistě minerálních, přes organo-minerální až po čistě organické. Důležitou roli hraje také to, zda dáváte přednost hnojivé zálivce čili zvolíte kapalné nebo vodorozpustné hnojivo anebo granulátu, který zapravíte do půdy. Třeba u keříkových rajčat, která mají velmi husté rozvětvení by to šlo později těžko. Mějte na paměti ještě jednu důležitou věc. Rajčata potřebují kromě základních prvků (dusík + fosfor + draslík) ještě VÁPNÍK. Při nedostatku vápníku se u nich může rozvinout choroba zvaná "černání pupků".


Léty prověřený KRISTALON proto obsahuje 2 sáčky - jeden s hnojivem, druhý s vápníkem. Praktickou odměrkou tak jeden týden dávkujete z bílého sáčku a druhý týden z modrého :).


KRISTALON dodá do půdy základní živiny, které jsou potřeba pro zdravý růst. Když třetí týden přidáte do zálivky "žížalí vodu" Vitality Komplex, zvýšíte účinky a využitelnost hnojiva.


123 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page