top of page
  • Obrázek autoraAGRO CS a.s.

Jak bojovat se suchem?

S vodou je to rok od roku horší :(. Sucho decimuje nejen lesy přemnoženým kůrovcem, trápí i ovocné školky, zahradníky a drobné zahrádkáře. Zásoby spodní vody se tenčí a dešťových srážek taky ubývá. Jak můžeme i s tím málem vody co nejlépe hospodařit?


Dešťovka


Používat k zálivce pitnou vodu z vodovodního řádu není pro rostliny příliš vhodné a naši peněženku to taky moc nepotěší. Zahrádku je lepší zalévat odstátou vodou, vodou ze studny nebo ještě lépe vodou dešťovou. Pokud tedy nemáte studnu, nezbývá vám než postavit pod okapový svod sud nebo nádrž. Přeci jen je to jednodušší než kopat jámu na nádrž a přívodní trubky pod zemí.



Mulčování


Mulčování omezuje výpar vody z půdy. Mulčovat můžete senem či dřevitou vlnou pod jahody, cukety a obecně pod všechny plodiny, které vyžadují vydatnou zálivku. Mulčovací kůra okolo keřů má kromě ulehčení při sekání trávy stejný efekt. Stejně tak můžete izolovat vodu a teplo v půdě okolo vytrvalých bylinek a keříků na skalce, ostřejší kousky štěpky navíc odradí případné nezvané strávníky slimáky. Efekt ještě zesílíte netkanou textílií, kterou položíte pod kůru.


Mulčováním pod jahody zároveň docílíte čistších, nezablácených plodů.


Sekání trávníku


Pokud nemáte instalované zavlažování trávníku, přizpůsobte sezónní péči o něj vzhledem k nedostatku vláhy a začněte úpravou nožů sekačky na výšku sečení cca 5-7 cm (rsp. na dvě třetiny délky). Když chybí déšť, jedinou závlahou je ranní rosa a příliš nízko střižený trávník v sobě neudrží tolik vláhy a dříve vysychá. V půlce léta se pak ocitnete uprostřed vyprahlé planiny.



Protiodtoková opatření


Kolem ovocných stromků vykopejte "příkop" pod úrovní terénu, aby při zalévání voda zůstala tam, kde má a neodtekla do okolí, kam až kořeny nezasahují. Horší je to se skalkami ve svahu. Tam je ideální kapénková závlaha. Nemáte-li, zavlažujte horní část déle než spodní patro.



Rozmístěním nádob na vodu v zahradě uděláte radost i ptákům a hmyzu.


Samozavlažovací systémy


Zkušené zahradnice využívají samozavlažovací systémy, protože šetří nejen vodu, ale hlavně čas! Samozavlažovací truhlíky a květináče mají ve spodní části nádobu na vodu a pomocí knotů voda vzlíná do horního patra se substrátem a kořeny si rostliny bere jen tolik vody, kolik potřebuje. Některé druhy dokonce nesnáší zálivku přes substrát nehledě na velký odpar. Po domácku vyrobené a neméně účinné jsou zásobníky na vodu z PET lahví k rajčatům v záhonu. Uříznete dno, do víčka vyvrtáte malé dírky a třetinu lahve víčkem dolů zakopete vedle sazenice. Potom jen naplníte vodou a sledujete, jak rychle ubývá a podle potřeby doplníte.



Čištění filtrace bazénu


Až se pustíte do čištění pískové bazénové filtrace, strčte hadici s vypouštěnou vodou pod živý plot, který není tolik náročný na složení vody. Ani kapka nesmí přijít na zmar. Samozřejmě je lepší, když čištění neprovádíte těsně po použití bazénové chemie na srovnání pH a chlóru. Zejména si dejte pozor u rostlin citlivých na chlór.



Hydrogel


Pěstujete-li na otevřeném záhoně, obohacujte každý rok zeminu o čerstvý substrát alespoň v horní vrstvě. Jednak si tím usnadníte sázení a pak dodáte do vyčerpané půdy strukturou i složením odlišnou zeminu. Pro vyšší zadržení a následné využití vody z půdy přimíchejte před výsadbou do substrátu hydrogel. Jedná se o jemný prášek, který při zalití několikanásobně zvětší svůj objem, protože do sebe pojme velké množství vody. Současně s vodou dokáže zadržet i živiny a tak nedojde k vyplavení ani prosaku do spodních pater, kam kořeny nesahají.



72 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page