top of page
  • Obrázek autoraAGRO CS a.s.

Duben na zahradě

Když se řekne duben, mnozí z nás si představí barevně kvetoucí cibuloviny, někteří kvetoucí meruňky, jiní první letošní sklizenou zeleninu. Tento jarní měsíc se však nese ve znamení mnoha důležitých zahrádkářských prací, jednou z nich je třeba venkovní výsev.

Výsev zeleniny, bylinek...


V dubnu už je dostatečně příznivé počasí na to, abychom vyseli téměř jakoukoli zeleninu na venkovní záhony. Je to také ideální doba na vytvoření bylinkové zahrádky, fantazii se při tvoření meze nekladou. Můžou posloužit různě poskládané truhlíky, palety či z kamenů vytvořená spirála. Což takhle pěstovat bylinky přírodně?


Předpěstujte si za oknem sazenice okurek, melounů či cuket. Předpěstované, dostatečně vrostlé sazenice rajčat můžete již umístit do skleníků, ven je však vysazujte až v průběhu května (po 15. květnu). Pokud jsou ještě výrazně malé, přesaďte je prozatím do větších květináčů a ponechte ještě v interiéru, stejně tak postupujte i s paprikami.


V tuto dobu se můžete také pustit do výsadby jednoletek a dvouletek. v druhé půlce dubna se pusťte do výsadby raných brambor do předem zorané a kompostované půdy.


Venkovní výsadbu i tu ve skleníku chraňte v noci netkanou textilií, zabráníte tak případnému poškození rostliny přízemními mrazíky.


První sklizeň!


V tomto období však můžete začít i sklízet. Majitelé skleníku a pařenišť se již nyní radují z úrody ředkviček, raných salátů, polníčku či kopru.

Dřeviny se hlásí o slovo


V březnu jsme vás informovali o postupu řezu růží, ten provádějte maximálně do konce dubna. Dodejte jim po zimě chybějící živiny pomocí hnojiva a nic nezkazíte přihrnutím mulče.


Do konce měsíce také proveďte výsadbu dřevin, především těch prostokořenných, sazenice v nádobách lze sázet i později, jen je potřeba jim dopřát o to větší zálivku. Ovocné stromky taktéž prořezáváme nejpozději do konce dubna, kupříkladu peckoviny.

Péče o trávník


V tomto období si vaši pozornost zaslouží trávník, který je po zimě oslabený a místy i poškozený. Je to také ideální doba pro založení nového trávníku. Mezi základní péči se řadí odstranění mechu a provzdušnění trávníku pomoci vertikutace. Přečtěte si návod, jak docílit perfektního trávníku v 7 krocích!

126 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page