top of page
  • Obrázek autoraAGRO CS a.s.

Aby mráz okrasným dřevinám neuškodil!

Aktualizováno: 22. 3. 2023

Podzimní období bychom měli využít k přípravě dřevin na mrazy a sněhovou nadílku. Tak ať nejsme zaskočeni. S příchodem chladnějšího počasí v žádném případě nekončíme s hnojením.

Od září hnojíme jinak než v průběhu jara a léta.  V okrasné zahradě již vynecháme hnojiva s vysokým obsahem dusíku. Pouze by podporovala rychlé přírůstky, ale ty by nám záhy sežehl první mráz, protože tato mladá pletiva jsou řídká a plná vody. My však nyní potřebujeme, aby pletiva maximálně vyzrála, zpevnily se dřevní části a vnitřní procesy v rostlině se utlumovaly a postupně ji připravovaly na zimu. A k tomu nám pomohou hnojiva s vysokým obsahem draslíku. Draslík nejen zpevňuje buněčnou strukturu, ale také přispívá ke krásnému podzimnímu vybarvení listnatých dřevin. Obsah hořčíku působí preventivně proti reznutí a opadávání jehlic. Vyvážený poměr mikroprvků zlepšuje celkovou vitalitu rostlin a zvyšuje jejich odolnost vůči nemocem. Takovými hnojivy jsou například AGRO podzimní  hnojivo pro jehličnany ve formě granulované nebo aplikací zálivkou AGRO Kapalné hnojivo Podzim a AGRO Cererit Hobby podzim. Můžeme také použít oblíbený KRISTALON Podzim, vodorozpustné hnojivo pro přípravu až 250 litrů výživné zálivky!


Aplikace těchto hnojiv je snadná. Granulovaná hnojiva sypeme přímo ke kmeni rostlin a keřů. U solitérních stromů je to snadné. U živého plotu pak sypeme hnojivo z obou stran a dbáme, aby se dostalo opravdu až k samotné patě keřů. Pokud máme pod keři například mulčovací textilii, musíme volit hnojiva kapalná. Hnojiva kapalná nebo vodorozpustná pak aplikujeme zálivkou ke kořenům. Dodržujeme vždy ředění uvedená na obalu - například Kristalon Podzim dáváme dvě odměrky (2x10g) na 10 l vody. Kromě klasické zálivky máme ještě možnost dodat živiny rostlině aplikací přímo na listy, kde se živiny přijímají mnohem rychleji než přes kořeny. Musíme však připravit nižší koncentraci roztoku. Používáme menší nebo větší postřikovač, podle velikosti plochy a co nejvíce smáčíme listovou plochu. Samozřejmě aplikujeme ráno nebo podvečer, aby slunce z kapiček nevytvořilo malé optické čočky a nespálilo listy!

Jednou z činností vhodných na podzim je zastřižení živých plotů do požadovaného tvaru. Jde o tvarovací řez. Tady jen připomeneme, že u živých plotů, které mají být pravidelné, sestříháme boky kónicky, tedy směrem k zemi se tvar mírně rozšiřuje. Na výšku zastříháváme plot teprve tehdy, když i nejnižší výhon doroste tak vysoko, kde chceme mít celý plot. Pokud se tak nestalo během léta, pak klidně nechejme plot přes zimu na výšku bez stříhání. Geometrické a odvážné tvary pak zastřiháváme tak, abychom tvar udrželi v podobě, která se nám zdá optimální, a odstranili přebytečné větvičky.


Kořeny je nutné ochránit proti vymrznutí nejlépe přihrnutím zeminy nebo doplněním mulčovací kůry. Připomeňme si, že mulčovací kůra ve spojení s tkanou či netkanou textilií výrazně omezuje růst plevelů během vegetace. Současně zabraňuje výparu a udržuje v zemi dostatek vláhy. Doplnění kůry je nyní na podzim více než vhodné. Na výběr máme klasickou AGRO mulčovací kůru, která je směsí drcené kůry různých jehličnanů. Má hnědý přírodní odstín. Pokud chceme kůru kvalitnější, pak je tu FLORIA Dekorační kůra z nařezané kůry modřínů a borovic. Zde je cyklus obnovy až 4 roky! Zvláštní skupinou jsou kůry borové, neboli piniové - například z řady Floria nebo vysoce kvalitní piniová kůra GardenBoom, která pochází z oblasti Biskajského zálivu.

O takto ošetřenou zahradu se přes zimu nemusíme vůbec bát a již nyní se můžeme těšit na jaro, kdy nás jistě rostliny za naši péči odmění.

113 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page