top of page
  • Obrázek autoraAGRO CS a.s.

Červen v zahradě

Co nás čeká v prvním letním měsíci na zahrádkách? První sklizeň, pravidelná závlaha, přihnojování, ochrana dozrávajících plodů, výsev pro pozdní úrodu, vyvazování a opora luskovin, kontrola před škůdci a chorobami, vylamování bočních výhonů tyčkových rajčat a jiné.



Užitková zahrada


V červnu je ideální čas pro sklizeň řapíků rebarbory. Připravit se z ní dá výborný koláč, kompot nebo marmeláda. Pod dozrávající jahody nastelte piliny, seno nebo dřevní vlákno, abyste předešli uhnívání plodů na vlhké půdě. Rajčatům dopřejte pravidelnou zálivku a speicální hnojivo na rajčata s vápníkem, čímž předejdete rozvinutí choroby zvané "černání pupků". Tyčková rajčata pravidelně vyvazujte k opoře a vylamujte boční výhony, které rostlinu zbytečně vysilují. Také kontrolujte, zda nedošlo k napadení plísní či mšic, pokud ano, včas zakročte. Oporu mějte připravenou také pro keříkové a pnoucí fazole. Ke keříkům stačí 60cm bambusová tyčka a kousek provázku, pnoucí odrůdy potřebují mít v blízkosti plot, síť, mřížku, prostě něco, čeho se šlahouny zachytí. To samé platí pro hrášek, kterému postačí opora do výšky cca 80 cm. Na záhoně kontrolujte přítomnost slimáků (pod prkny, pod listy salátu), s chutí se pustí také do ředkviček a kedluben. U košťálovin se mějte na pozoru před molicemi (bílí motýlci).






Okrasná zahrada


Ještě stále můžete vysazovat keře a stromky v kontejnerech. Z listnatých dřevin můžeme odříznout vrcholové větvičky a namnožit si je. Zatažené cibuloviny můžete vyjmout ze země a uskladnit do příštího jara na suchém a tmavém místě. Květiny do vázy řežeme navečer, kdy jsou živiny potřebné pro květy nahromaděné ve stoncích. Začíná také období senoseče. Květy levandule můžete nasušit jako dekoraci odhánějící hmyz, můžete z ní také připravit různé kosmetické výrobky - relaxační olej, mýdlo nebo koupelovou sůl. Levandule se dá využít i v kuchyni - levandulový cukr, zmrzlina, sirup, ad.



24 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page