top of page
  • Obrázek autoraAGRO CS a.s.

Čerstvé bylinky udělají radost i v zimě

Pokud s oblibou pěstujete bylinky v průběhu léta, nemusíte mít strach je pěstovat i v zimním období. Za tu chuť a vůni to rozhodně stojí.


JAKÉ BYLINKY MŮŽETE DOMA PĚSTOVAT V ZIMNÍM OBDOBÍ


K pěstování za oknem jsou vhodné téměř všechny bylinky. V květináčích se v bytě dají pěstovat letničky i trvalky, jako je například bazalka, šalvěj, pažitka, máta, tymián, saturejka, meduňka, ale také tymián nebo dobromysl a rozmarýn či levandule, majoránka, petržel aj. U jednoleté bazalky počítejte s tím, že do jara obvykle nevydrží, ale můžete ji pěstovat i přes zimu.


DOPŘEJTE BYLINKÁM VHODNÉ PODMÍNKY


Teplota pro pěstování bylinek uvnitř místností je přes zimu obvykle dostačující, ale pro úspěšné pěstování je zapotřebí dostatek světla, což může být problém. Dopřejte tedy bylinkám maximum světla, vhodným místem pro jejich umístění je okno orientované na jih nebo východ. Výhodou je širší parapet, aby se rostliny nedotýkaly skla. Je dobré bylinky pravidelně otáčet, abychom zabránili nerovnoměrného růstu při natahování rostlin za světlem.


V případě, že nemáte parapet ani zimní zahradu, pořiďte si na rostlinky miniaturní skleníky, které můžete umístit na stolek či na polici u okna. Lze také použít závěsné květináče, které umístíte do prostoru poblíž okna nebo k osvětlení. K úspěšnému pěstování bylinek v zimě je zapotřebí pravidelná přiměřená zálivka. V zimním období půda rostlin tak často jako v létě nevysychá, proto uberte rostlinám na zálivce. Bylinky jsou velmi citlivé na trvalé přemokření. Doporučujeme na dno použít hrubší štěrk nebo písek pro vylehčení půdy a tím pomoci od přemokření. Zálivka by měla být pouze mírná, ale pravidelná, nenechávejte trvale vodu v misce, po zalití je třeba ji z misky vylít. Během zimního období bylinky nepřihnojujeme.

Bylinkám zvyklým spíše na středomořské podnebí, jako je například rozmarýn, nevyhovuje příliš suchý vzduch v místnostech, které jsou přes zimu vytápěné. Těmto druhům prospívá pravidelné rosení. Pro větší vlhkost rostlinám doporučujeme vysypat do podmisky kamínky, zalít je vodou a na ně postavit rostlinu; pokud rostlinu postavíte na topení, je odpařování velmi účinné. Zvýšená vlhkost také působí preventivně před napadením rostlin sviluškami.

Bylinky lze využít jako koření v kuchyni, k přípravě osvěžujících čajů, k ochucení různých pokrmů a k podpoření vašeho zdraví a kondice. Správným pěstováním nejen v letním období, se můžete těšit celoročnímu užívání.

270 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page