top of page
  • Obrázek autoraAGRO CS a.s.

Předpěstování rostlin má své zásady - dodržujete je?

Aktualizováno: 11. 11. 2022

Na konci ledna či začátku února přichází čas k předpěstování zeleniny a okrasných rostlin. Zmeškáte-li správnou dobu, rostliny nejenže nepokvetou, ale hlavně nebudou plodit v obvyklých termínech. Předpěstování rostlin ze semen zahajují pěstitelé nejčastěji v měsících únoru a březnu, ale i zde se můžete dočkat výjimek – např. oblíbené pelargonie se mohou vysévat už od prosince.

OSIVO

Při výsevu vždy dodržujte pokyny výrobce osiva uvedené na sáčku - tedy zejména termíny výsevu; například přerostlé sazenice se obtížně ujímají, špatně rostou, špatně odolávají chorobám a méně plodí.


SUBSTRÁT

Pro výsev semen a zdárný růst můžete s výhodou použít speciální AGRO substrát pro výsev a množení. Klasický zahradnický substrát můžete použít také, ale ve srovnání s uvedenými „speciály“ obsahuje menší procento humusu. Výše uvedený výsevní substrát se supresivním účinkem proti padání klíčků udržuje kyprost a vzdušnost výsevní plochy a má speciální jemnou strukturu podporující zdravý růst křehkých výhonků.


AGRO Perlit je další možností, do čeho vysévat - jedná se o drobná zrna nerostného původu, která zlehčují a provzdušňují zeminu či substráty.


PĚSTEBNÍ NÁDOBY

Pro předpěstování rostlin můžete prakticky použít jakékoli plastové nádobky či kelímky. Důležité však je, že musí mít odtokové otvory. Můžete si pořídit i miniskleníčky.


Rostlinky jsou velmi náchylné na přebytek vody, na přelití - velmi rychle zahnívají nebo jsou napadeny plísněmi. Doporučujeme udržovat vlhkost rosením - správnou úroveň vlhkosti vzduchu poznáte podle zapaření folie, jež zakrývá rostlinky​.


PŘESAZENÍ

Mladé rostlinky je ideální přesadit po vyvinutí dvou pravých lístků, neboť v tomto okamžiku si s přesazením poradí i kořenový systém, je poměrně silný. Přesazujte pozorně a neporušte kořínky neopatrnou manipulací. Pěstební nádoby s rostlinkami umístěte na světlé a teplé místo, ideálně v dosahu jarních paprsků.


1 198 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page