top of page
  • Obrázek autoraAGRO CS a.s.

Zázrak jménem rakytník

Každý, kdo se alespoň trochu zajímá o přírodní medicínu nebo rád zpracovává v kuchyni úrodu z vlastní zahrádky, musí znát "vitamínovou bombu" zvanou rakytník. V posledních letech si ho mnoho českých zahrádkářů velmi oblíbilo a není se čemu divit. Nejen, že svými barvami zkrášlí každou zahradu, ale užívání v podobě čajů či šťáv přináší hotové zázraky!


Vytvořte vhodné podmínky k pěstování


Nejprve něco málo o samotné rostlině. Rakytník řešetlákový (Hippophae rhamnoides) je dvoudomý opadavý trnitý keř. Při nákupu musíme tedy počítat s pořízením samčí (prašníkové) i samičí (pestíkové) rostliny, jinak bychom nedosáhli vytvoření plodů. Poznávacím znamením jsou stříbřitě zelené listy, šedě zbarvená kůra a především malé oranžové plody. Může dorůstat až 15 metrů, ale u nás se spíše setkáte s keři o výšce do 3 metrů.


Zajistěte pro své rakytníky lehce písčitou půdu bohatou na minerální látky, především na draslík a fosfor (nebo je dodejte například pomocí hnojiva pro okrasné dřeviny). Umístěte je na světlé stanoviště a především po výsadbě jim dopřejte dostatečnou zálivku, jinak odolá i krátkodobému suchu.


Čím zralejší, tím lepší


Plody rakytníku dozrávají převážně koncem srpna, v závislosti na konkrétní odrůdě. Nejlepším obdobím sklizně je tak září a říjen. Každopádně platí, že čím zralejší plody, tím vyšší obsah cukru - ale pozor, přezrálé plody také nechceme, hrozí, že vypustí šťávu dříve, než bychom chtěli :). Dbejte však při sběru velké opatrnosti, jelikož keř obsahuje mnoho trnů, používejte ochranné pomůcky a jednotlivé "kuličky" buď odstřihněte nebo odlomte vidličkou. Práci si můžete usnadnit odlomením celé větvičky, kterou vložíte do mrazáku a samotné plody vlivem mrazu opadají, ale hrozí tím poškození keře a snižuje se výnosnost keře v příštím roce.


Důležitá "perla" našeho jídelníčku


Rakytník je výborným zdrojem různých vitamínů, ale především vitamínu C, kterého obsahuje mnohonásobně více, než citrusy. Má antibakteriální, antivirové a antiseptické účinky a slouží především jako účinná prevence v období chřipek a nachlazení.


A co všechno lze z rakytníku připravit? Asi nejvyužívanější jsou ve formě sirupů a šťáv. Mají výbornou chuť a můžete je pít preventivně i po dobu nemoci. Stačí, když plody rozdrtíte, zalijete vodou a citrónovou šťávou a odstavíte do 2. dne. Poté směs přeceďte, z plodu dodatečně vymačkejte zbylou šťávu, smíchejte s cukrem a v hrnci prohřejte (nevařte!), dokud se cukr nerozpustí. Hotový sirup už jen přelijte do uzavíratelných sklenic nebo lahví a skladujte v lednici. K prevenci postačí jedna lžička denně.


Rakytník se dá také využít jako zdravé mlsání, výborný je naložený v medu nebo z něho vyrobte marmeládu či džem.


Nachází uplatnění také v kosmetice, a to ve formě oleje, neboť vyniká rychlým regeneračním účinkem, např. při spálení pokožky sluncem nebo po radioterapii. Olej však můžete používat i vnitřně, pokud máte problémy se srdcem, zažíváním či kůží.


Z rakytníku se však nemusí zpracovávat jen plody, ale i listy, ze kterých si můžete připravit lahodný čaj. Stačí je jen usušit a pro lepší chuť přidat například sušené brusinky či jiné lesní plody. Je dobré ho pravidelně pít, pokud máte problémy s žaludkem či prostatou.


A co vy, máte už svůj zdroj vitamínů nebo jsme vás inspirovali ke koupi? :)

61 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page