top of page
  • Obrázek autoraAGRO CS a.s.

Zužitkujte "zmrzlé" plody

Na první pohled nevzhledně vypadající, uvnitř však šťavnaté a lahodné. Řeč je o posledních plodech na stromech a keřích letošního roku, které už přešly mrazem. A soudě podle vzhledu by mnozí z nás ani netipovali, že se dají sníst (a to nejen ptactvem). Zkusili jste už třeba marmeládu z klikvy?


Uplatnění v kuchyni


Nastávají první listopadové mrazíky a s nimi přichází období sběru a zpracování plodů, které přešly mrazem. Na první pohled si možná řeknete, že v tomto stavu už je to jedině strava pro ptactvo, ale opak je pravdou. Mnohé z nich totiž obsahují cenné vitamíny a minerální látky, které jsou prospěšné pro naše zdraví a podpoří naši imunitu. Tak třeba zralé šípky, které jste sbírali již na začátku podzimu, se hodí spíše na čaj, mrazem přešlé šípky jsou však perfektní na výrobu marmelády.


Některé plody získají svou lahodnou sladkou chuť až po "zmrznutí", a to třeba brusinky či klikvy. Čím dál častěji se v zahradách objevuje arónie neboli černý jeřáb. Pokud Vás ve sběru nepředběhne ptactvo, zužitkujte je na již zmiňovanou marmeládu nebo pečený čaj (pozn.: zkuste si vytvořit domácí pečený čaj dle našeho článku Není nad domácí pečený čaj!). V kuchyni můžete zužitkovat i mišpule, které teprve promrznutím změknou a hodí se na výrobu kompotů, džusů či dezertů. Možná se vám v listopadu poštěstí ještě sesbírat plody dřínu obecného (tzv. dřínky), neboť dozrávají již na konci srpna a dají se zavařovat a nakládat jako olivy.


Působivá dekorace


Zmiňované plody se však báječně hodí do venkovních dekoracích. Muškáty na oknech nahraďte truhlíky s chvojím, doplněné o větvičky jedlého jeřábu nebo šípků. Na dveře si můžete vyrobit věnec, na který budete potřebovat větve thují (popřípadě jiných jehličnanů) a zkrášlete ho plody rakytníku nebo nejedlým ptačím zobem, šiškami a lístky mahónie.


102 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page