top of page
  • Obrázek autoraAGRO CS a.s.

Zazimování zahrady

První mrazíky se blíží a v některých místech již dokonce nastoupily, a pro nás to znamená jediné - čas zazimovat zahradu. Některé rostliny je nutné přikrýt, některé sestřihnout, některé zase ne... Pojďme si udělat výčet ochrany alespoň u těch nejčastějších rostlin.


Co se záhony po sklizni


Většinu zeleniny jste již pravděpodobně sklidili nebo se na to zrovna chystáte, nyní přichází na řadu záhon, je totiž důležité, aby byl dostatečně připraven na nadcházející sezónu. Půdu řádně zryjte, velké hroudy ponechte a vpravte kompost. Do půdy se tak dostane snáze mráz a srážky a získá tak do jara optimální strukturu pro další pěstování.

Nebo můžete vysadit nové plodiny, vhodná je kupříkladu mrkev. Toto období je ideální i na výsadbu a přesazování mladých stromků a keřů, a to nejen těch v kontejnerech či s balem, ale i těch prostokořenných. Vysazujte však do té doby, než klesnou teploty pod nulu.


Trávník


O slovo se hlásí i trávník. Nejprve shrabejte veškeré listí, až poté ho posečte a přihnojte. O péči trávníku před zimou se dozvíte více v článku Proč je dobré podzimní hnojení.


Okrasné rostliny


U okrasných rostlin je nutné rozlišovat, o jaký druh rostliny jde. Hlíznaté rostliny zazimujete tak, že jim odstraníte nadzemní část a hlízy uložíte do sucha. Například třapatky či hvězdnice nestříhejte a ponechte suché části, které budou sloužit jako ochrana před mrazy. Podobně postupujte s travinami, stačí je jen svázat. Naopak plaménky, kopretiny či bohyšky sestřihněte a přikryjte chvojím.


Okrasné keře a stromy


Zastřihněte keře kvetoucí na jaře (například kalinu či zlatice), keře kvetoucí v létě (komule či ibišek) zkracujte až na jaře. U hortenzií pouze odstřihněte suché části a odkvetlé květenství, jinak rostlinu výrazně nezkracujte. Kořeny růží a keřů citlivých na mráz zakryjte chvojím nebo přihrňte zeminu resp. mulč pro růže, neuškodí ani obalení netkanou textilií.


Nezapomeňme i na ovocné stromy, především v sadu, neboť se sem mohou dostat zvířata, která s chutí stromky okusují. Obalte kmeny pletivem a k dřevinám náchylnějším na mráz přihrňte listí nebo chvojí. Větve ovocných stromů neřezejte, pouze odstraňte suché nebo škůdci napadené části.


Hrnkové a pokojové rostliny


Všechny rostliny v květináčích by zimu těžko přečkaly, je proto nutné je přemístit do interiéru nebo zimních zahrad. Nejčastěji "letníme" citrusovníky a ibišky, ty uschovejte ještě před prvními mrazy na prosvětlené stanoviště, kde teploty neklesnou pod 15 °C. Můžeme se během vegetačního klidu setkat s opadáváním květů a listů, proto snížíme zálivku, nedoporučuje se však substrát nechat zcela vyschnout.


A co vy, už jste uložili zahrádku k zimnímu spánku? :)

65 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page