top of page
  • Obrázek autoraAGRO CS a.s.

Vánoční hvězda - exotický symbol Vánoc

Známe ji všichni, ale málokomu se podaří pěstovat symbol Vánoc jako pokojovou rostlinu okrasnou listem i v průběhu roku. Pryšec nádherný (Poinsettia), přezdívaný též „vánoční hvězda“, pochází ze zámoří a tak se často stává, že červené listy po svátcích opadají a krása je ta tam. Pokud byste se chtěli pyšnit stejnou rostlinou i příští rok, chce to hodně trpělivosti.

Možná netušíte, že zemí původu je Mexiko, proto nahradit přirozené prostředí není v našich klimatických podmínkách nejsnazší. Rostlina vyžaduje stálou teplotu okolo 20 °C, přiměřeně vlhký substrát a pravidelné přihnojování. Vánoční hvězda nejčastěji trpí blednutím, žloutnutím a opadáváním listů. To může být reakce na změnu teploty, průvan, suchý vzduch nebo nedostatek živin. Hvězdě svědčí jarní sestřih, přesazení, letnění a rosení na list.

“Nežli permanentně vlhký substrát je lepší vydatnější zálivka jednou týdně a mezitím nechat půdu proschnout.”

Nejdůležitější je výběr v obchodě


Dbejte při výběru na to, v jaké je rostlina kondici už na první pohled. Nekupujte povadlou, nažloutlou rostlinu; zkontrolujte zda není přelitá nebo naopak výrazně vyschlá. Poinsettia má ráda teplo, tudíž se rozhodně vyhněte těm prodávaným na venkovních trzích nebo umístěné v zádveří obchodu, nesnáší totiž průvan. Myslete na její citlivost vůči chladu i při přenášení z obchodu domů nebo do auta a nechte si ji důkladně zabalit do papíru nebo tašky.


Co dělat, aby znovu nasadila červené listy


Ať už typické červené nebo méně obvyklé žluté, fialové, růžové,… jestli se Poinsettia znovu vybarví, to je otázka vhodných podmínek, správné péče a trpělivosti. Násadu červených lístků podporuje teorie kratších dní a delších nocí. Od října se radí hvězdu zatemňovat na 14 hodin denně. I když se vám bude zdát, že se rady minuly účinkem, drobné červené lístečky určitě vyraší s odstupem času. Potom nezapomeňte pravidelně přihnojovat, aby rostlina zesílila a zkrášlila váš interiér. Pro přípravu ideální zálivky vyzkoušejte Agro kapalné hnojivo pro pokojové rostliny nebo KRISTALON Pokojové rostliny v praktickém malém balení. Pro ještě lepší výsledky střídejte hnojivo s dávkou Vitality Komplexu.


“V zimě hvězdu přesuňte z parapetu na temnější místo v bytě (má ráda krátké dny a uvidíte, že mladé lístečky se hned začnou zabarvovat do červena).”

Poslední záchrana ubohé rostliny


Utrpěla vaše hvězda šok (průvan, narušení kořenového systému při přesazování, sálající teplo od topení)? Shodila listy a vypadá, že už ani vhodná výživa ji nepomůže? Potom zkuste rostlinu zachránit vegetativním namnožením. Nejvhodnějším obdobím pro řízkování je březen nebo duben. Řízky se ujmou za 2-4 týdny a úspěšnost pokusu poznáte pučením nových lístků.


A jakou barevnou variantu si vyberete Vy?


143 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page