top of page
  • Obrázek autoraAGRO CS a.s.

Využití sušených bylin v zimě


Co nestihnete spotřebovat v čerstvé formě, to zakonzervujte. Některé bylinky jako kopr, petrželka nebo libeček se dobře uchovají zamrazením. Do polévky nebo koprovky uprostřed zimy, jako když najdete :).



Oproti tomu třeba taková bazalka teplem i chladem černá, proto je lepší ji usušit. Bylinky sušte na tmavém teplém místě (podkroví nebo půda je ideální). Vzrostlejší byliny typu meduňka, máta, šalvěj, estragon, levandule, rozmarýn, yzop, a jiné sušte ve svazcích a zavěšené. Drobnější byliny jako je tymián, oregano, mateřídouška, kompaktní bazalka, sušte rozložené na sítu, které umožní proudění vzduchu. Na novinách či plechu to jde taky, ale trvá to podstatně déle a je zapotřebí častěji obracet, aby se bylinky nepřilepily k podkladu.


No a takové správně usušené bylinky pak můžete využívat celou zimu nejen při vaření.


Domácí bylinné směsi na čaj


Namíchejte si vlastní bylinkový čaj pro klidný spánek (meduňka, levandule, dobromysl, heřmánek, mateřídouška). Mátový čaj pomáhá při trávicích obtížích, tlumí nadýmání, žaludeční křeče i pálení žáhy. Na chřipkové období buďte připraveni speciální bylinnou směsí z vybraných bylin podle toho, co vás trápí:

  • heřmánek - má protizánětlivé účinky, dezinfikuje a inhalací protahuje dutiny

  • šalvěj - uleví od bolesti krku

  • podběl - usnadňuje vykašlávání

  • květ černého bezu - sráží horečku

  • lipový květ - taktéž snižuje teplotu a podporuje tvorbu hlenu při suchém kašli

Do směsi můžete nejen pro chuť přidat sušené plody bohaté na vitamíny - rakytník, šípky či arónii.


Bylinková sůl a domácí kuchárek


Smíchejte oblíbené bylinky s mořskou solí, drceným černým pepřem a máte výbornou ochucenou sůl pro mnohé využití v kuchyni. Časově náročnější variantou je pak výroba domácího kuchárku (všestranné polévkové dochucovadlo). Kořenovou zeleninu nastrouháte, cibuli, česnek a pórek nakrájíte na tenké plátky. Přidat můžete pár brambor a vše usušíte do křupava v troubě či v sušičce. Rozmixujte a smíchejte s nadrcenými bylinkami (např. petrželka, libeček, majoránka, pažitka, listový celer, petrželová nať), přidejte sůl a pepř. Skladujte v uzavíratelné sklenici či plechové dóze.



Použijte pěknou sklenici, štítek a originální dárek je na světě!

Bylinkový olej a ocet nejen do salátu


Oproti předchozímu receptu, vytvořit ochucený bylinkový olej či ocet zabere pár minut. Stačí vám k tomu pěkná skleněná láhev, olivový olej nebo vinný ocet, snítky sušených bylin (tymián, rozmarýn, bazalka, smil, yzop), kuličky barevného pepře, bobkový list, nové koření a podle chuti česnek, chilli paprička. Pár týdnů nechte odležet a poté uchovávejte na tmavém místě.


Naložit můžete i čerstvé bylinky v průběhu léta.

Relaxujte s bylinkami


Posledním tipem, jak využít bylinky v zimním období jsou relaxační koupele. Určitě vyzkoušejte měsíčkovou koupel (sušte otrhané okvětní lístky, je to rychlejší a předejdete plesnivění). Čím tmavší květy má měsíček lékařský, tím více léčivých látek obsahuje. Koupel s měsíčkem má revitalizační účinky, čistí, zvláčňuje pokožku, působí příznivě na léčbu mykóz, ekzémů, křečových žil, zánětů. V kombinaci s pomerančovou kůrou si vytvoříte úžasnou antidepresivní a povzbuzující koupel.


Na unavené svaly i mysl je výborný rozmarýn, navíc hojí kožní problémy (čistí pleť a hojí jizvy). Rozmarýn zahání úzkost a tělesnou únavu, podporuje koncentraci, povzbuzuje nervový systém, prokrvuje končetiny, tlumí svalové napětí, ulevuje od rýmy a posiluje srdce.


Do třetice něco pro klidný spánek a na zahnání deprese. Levandule má antiseptické účinky, podporuje obnovu kožních buněk, uvolňuje napětí organismu, potlačuje strach, podporuje léčbu virových i bakteriálních onemocnění. Meduňka má antibakteriální účinky, osvěžuje a čistí problematickou pleť, uklidňuje, mírní stres, deprese, podrážděnost a nespavost, podporuje pocení a snižuje horečku. Kombinace těchto dvou bylin je výborná proti migréně a menstruačním bolestem, pro snížení krevního tlaku a pro urychlení léčby nachlazení.


A zimní neduhy nemají šanci :).

7 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page