top of page
  • Obrázek autoraAGRO CS a.s.

Vypěstujte si vlastní papriky v nádobách

Vypěstovat si vlastní papriky na balkóně panelového bytu nebo terase vašeho domu nemusí být tak složité, jak si možná myslíte. Připravili jsme pro vás podrobný a jednoduchý návod jak postupovat, aby jste dosáhli vytouženého výsledku, tedy bohaté a chutné sklizně. Je totiž nejvyšší čas...

VÝSEV


Semena papriky, která budeme pěstovat v nádobě na balkóně, nebo na terase vyséváme nejlépe od konce ledna do 20. února. Mladé rostliny vyžadují dostatek světla jinak se vytahují. Zdatní pěstitelé vysévají papriky do výsevného substrátu do jednotlivých květináčků nebo výsevních misek odkud je pak dále přepikýrují. Pěstitelům běžným doporučujeme použít pro výsev AGRO Substrát pro výsev s jemnou strukturou a supresivním účinkem proti padání klíčků. Misku umístěte na teplé místo do teploty 25 °C.


Jakmile začnou semínka růst, přemístěte je na co nejsvětlejší místo a teplotu snižte na 18 – 20 °C. Sadba se předpěstuje 60 – 90 dní. sadbu je vhodné jednou týdně přihnojit, ideální jsou vodorozpustná krystalická hnojiva, například KRISTALON Start. Pokud se sadba jeví slabá, použijte podpůrné prostředky jako například Vitality Komplex. Sadba paprik je choulostivá na přemokření a na chladno - rostliny dlouhodobě přelité a v chladnu razantně žloutnou a zastaví růst. Pokud rostliny přepikýrováváte z výsevného substrátu do malých květináčů nebo sadbovačů, je vhodné sesazovat vždy 2 rostliny dohromady, aby měly větší stabilitu. Pokud jste si pro pěstování vybrali hybridní odrůdy, je vhodnější přesazovat po jedné rostlině a při samotném pěstování počítat s nutnou opěrou. ideální sadba by měla mít zdravou sytě zelenou barvu a na vrcholových částech by se měly začínat objevovat květní poupata. Takto předpěstovanou sadbu týden před výsadbou ven otužujeme, ideální je často větrat a omezit zálivku.

VÝSADBA SAZENIC A PĚSTOVÁNÍ


Volíme samozavlažovací květináč, který udrží vodní poměry v souladu s potřebou rostliny. Doporučujeme nádobu 40 x 40 cm a sesadit dvě rostliny dohromady - vzájemně se podpírají a mají bohatou násadu plodů; pro jednu rostlinu postačí nádoba 35 x 35 cm. Při sázení hybridních paprik saďte dvě oddělené rostliny do nádoby 50 x 50 cm a rostliny vyvažte k opoře. Substrát volte dražší a kvalitnější - doporučujeme velmi kvalitní zahradnický substrát z řady FLORIA (do pěstební nádoby o rozměru 50 x 50 cm budete potřebovat dva 50 l pytle). Do pěstebního substrátu přimíchejte hnůj - nejlépe granulovaný pravý kravský (300 – 400 g na rostlinu). Při sadbě vysazujeme rostliny po děložní lístky. Vysazené papriky do nádob umisťujeme na vhodné chráněné a slunné stanoviště až v druhé polovině května, kdy již nehrozí mrazíky - přesto hlídejte teplotu a při očekávaném poklesu pod 10 °C uschovejte nádoby na noc do domu.


HNOJENÍ

V průběhu růstu rostliny pravidelně přihnojujeme formou zálivky - hnojivo KRISTALON Start nebo Plod a Květ je snadno dostupné a má vysoký obsah živin. Obecně platí, že Kristalonem Start hnojíme hlavně na začátku růstu rostlin, jakmile začnou rostliny kvést můžeme začít používat Kristalon Plod a květ. Pro lepší růst a jako prevenci proti některým poruchám ve výživě paprik doporučujeme použít Vitality komplex, který svým jedinečným složením podpoří vitalitu rostlin a zpřístupní pro rostlinu potřebné živiny.


Papriky se sklízí ručně probírkou v týdenních intervalech, když plody dosáhnou požadované odrůdové velikosti, jsou lesklé a mají odpovídající odrůdové zbarvení. Opožděná sklizeň zbrzdí násadu dalších květů, plodů a sníží výnos. Sklizené plody skladujeme při teplotě 7-10 °C, častou chybou je podchlazení plodů, které má za následek černání a zahnívání stopek.

OCHRANA


Saví škůdci jako jsou např. mšice nebo svilušky, mohou při silném napadení výrazně oslabit námi pěstované rostliny. Doporučujeme použít, zejména jako prevenci, NATURA Rock Effect proti mšicím, NATURA Bylinkovou směs na svilušky a NATURA Bylinkovou směs na plísně. Ošetřené rostliny se stávají neatraktivní pro škůdce a ti tyto rostliny ani nenapadají.


Při vysokých teplotách a rychlém růstu může docházet vzhledem ke špatné pohyblivosti vápníku v rostlině k nedostatečné výživě rostlin vápníkem. Tyto nedostatky se mohou projevit poruchami plodů, které bývají často zaměňovány za plísňové onemocnění. Preventivně lze tedy přihnojit rostliny formou postřiku na list hnojivem s obsahem vápníku. Toto výborně splňuje KRISTALON Zdravé rajče a paprika, který obsahuje kromě hnojivé složky s se základními mikroprvky i druhou složku s vysokým obsahem vápníku (až 26,5 %). Dbáme obecně platných zásad a rostliny neošetřujeme v poledních hodinách za přímého slunce, abychom předešli jejich poškození.


TIP na závěr: pěstovat snadno, na balkóně či terase, lze i bez květináčů - pořiďte si FLORIA Substrát pro rajčata a papriky "Otoč a sázej"! Stačí jen otočit obal, udělat otvory dle návodu a sázet! :)


2 832 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page