top of page
  • Obrázek autoraAGRO CS a.s.

Sklo nebo polykarbonát?

Chystáte se pořídit si skleník a nevíte, jak vybrat ten správný? Na trhu existuje řada výrobců, různé typy, materiál i provedení. Taky záleží, jestli jste zruční a zvládnete montáž svépomocí, nebo si ho necháte postavit na klíč.


Typy skleníků


Skleník může mít formu přístavby a plní tak zároveň funkci zimní zahrady pro přezimování teplomilných keřů. Dnes se však budeme zabývat volně stojícím skleníkem, který slouží hlavně k pěstování rajčat, paprik a okurek a k předpěstování sadby. Nejčastěji se setkáme s tvarem "domečku" s kolmými nebo zkosenými bočnicemi, do kterého lze bez problému umístit stolek či namontovat poličky.


Do módy přicházejí polykarbonátové obloukové skleníky jejichž výhodou není jen nižší pořizovací cena. Z fyzikálního hlediska má obloukový bokorys vyšší odolnost vůči povětrnostním vlivům ale hlavně zajišťuje lepší hospodaření s teplem uvnitř skleníku. V poledne proniká dovnitř o 50 % méně přímého slunečního záření než u rovné střechy, proto nehrozí spálení rostlin a naopak únik tepla je oproti sklu na polovičních hodnotách. Brzy z jara se také rychleji prohřeje a teplo se déle akumuluje což zajistí rychlejší start.



Rychlejší úroda, ale nižší životnost


I první typ skleníku může být vyroben z polykarbonátu. Jaké jsou jeho další výhody a nevýhody? Pořizovací cena polykarbonátu je oproti sklu nižší i v případě, že si připlatíte za tloušťku desek a materiál kontrukčních profilů. U polykarbonátu nemusíte vyzdívat obvodové základy do nezámrzné hloubky a montáž zvládne každý zručnější kutil. Bohužel ale není jisté, že vás takový skleník přežije (uvádí se životnost okolo 20 let). Polykarbonát časem křehne a je náchylnější k poničení například od krup, uvnitř komůrek se navíc může vytvořit vlivem vlhkosti a tepla řasa, kterou nelze nikterak odstranit.


Pokud zvolíte polykarbonátovou variantu, pečlivě vybírejte dodavatele, rsp. výrobce. Německý nebo anglický skleník může být sice o dva až tři tisíce dražší, ale s prodlouženou zárukou na 10 - 15 let na kontrukci a poškození výplně kroupami už za to stojí. U ověřeného dodavatele taky snáz sežete náhradní díly.


Šťastnou ruku při výběru a bohatou sklizeň! :)

86 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page