top of page
  • Obrázek autoraAGRO CS a.s.

Skleník - místo, kde to žije (a hlavně roste!)

Aktualizováno: 15. 4. 2021

Vlastníte skleník? Tak to vám gratulujeme, protože máte skvělou příležitost vypěstovat si skvělou zeleninu s předstihem a s ochranou proti nepříznivým vlivům. Ve skleníku to prostě roste!


Nejčastěji pěstujeme ve sklenících salátové okurky, rajčata, papriky, kedlubny a saláty. I když může mít každá rostlina různé nároky na pěstování, lze jim ve skleníku vyhovět přizpůsobením podmínek a prostoru. Ať už oddělením záhonů obrubníky či dostatečně velkým rozsazením sazenic v případě rozlehlých skleníků. Mezi největší výhodu skleníku patří udržení stabilní, dostatečně vysoké teploty, ve kterých rostliny rostou rychleji než na venkovních záhonech. Můžete tak do nich rostliny vysadit dříve než ven, neboť se vyhneme nepříznivému počasí.


Skleník pro prostorné rostliny


Salátové okurky, jedny z nejčastěji pěstovaných skleníkových rostlin, se vyznačují mělkým kořenovým systémem a širokým rozvětvením (sázíme 2-3 rostliny na 1 m2). Přes den vyžadují teploty od 25 do 30 °C, v noci by teploty neměly klesnout pod 15 °C. Zalévejte okurky přímo u kořenů, kropením na listy byste mohli zapříčinit vznik plísní. Aby rostly vzhůru, potřebují se táhnout po šňůře či tyči.


Naproti tomu rajčata vyžadují trochu jiné podmínky na pěstování, proto se hodí je vysadit do jiné části skleníku než okurky, např. ke dveřím kvůli větrání, neboť mají rádi nižší teploty i vlhkost. Také zakořeňují hlouběji, proto potřebují dostatek vláhy (opět přímo ke kořenům). Na 1 m2 vysazujeme podobně jako u okurek 2-4 rostliny, při dostatečném zaštipování zbude více místa na další sazenice nebo nízkou zeleninu. Opět podpíráme tyčemi či spirálami pro lepší stabilitu rostliny.


Třetím, nejčastěji pěstovaným typem skleníkové zeleniny jsou papriky. Stejně jako rajčata koření hlouběji a nepotřebuje takovou vlhkost, můžou být tak vysázené v blízkosti. Na rozdíl od výše zmiňovaných rajčat a paprik jim však nevadí zálivka kropením. Všechny tyto rostliny pravidelně zaštipujeme především v dolní části stonků, abychom podpořili růst plodů a rostliny se tak nevysilovaly růstem nadbytečných listů.


Zkoušeli jste pěstovat ve skleníku vinnou révu? Je to skvělý způsob, jak dosáhnout sklizně sladkých plodů už v průběhu léta a navíc je ochráníte třeba před ptactvem. Také slouží jako "stín" pro rostliny, které jej snesou, ku příkladu rajčata.


Pařeniště pro nízkou zeleninu


Pařeniště můžete využít v případě menších zahrad, kam sázíme nižší zeleninu, jako jsou saláty, ředkvičky, jarní cibulky, baby karotky či kedlubny. Tuto zeleninu můžete využít i jako „podrost“ pod rajčata. Pokud si chcete úrody užívat vícekrát za rok, doporučujeme pěstovat saláty či ředkvičky, které vyrostou do 40 dní a můžete je tak vysévat opakovaně až do podzimu.



Nemáte skleník ani zahradu? Nevadí!


Skvělou úrodu můžete sklidit i bez zahrady. Se substrátem značky FLORIA „Otoč a sázej“ vám postačí balkón, terasa či kousek místa kolem domu. Nepotřebujete utrácet za truhlíky ani jiné nádoby ani hyzdit balkon plastovými kbelíky či igelitovými pytli.

A jak to funguje? Sazenice vysazujete přímo do obalu, ve kterém uděláte otvory podle návodu. Odeberete trochu zeminy, vsadíte sazenici, zeminu vrátíte zpět a je hotovo. Pak už jen zalijete a udržujete substrát dostatečně vlhký.


O sazenice bude dobře postaráno. Živiny si vezmou z účinného přírodního hnojiva, o hospodaření s vláhou a dostatek vzduchu se postarají kokosová vlákna. Složka Bentonit pak pomůže rostlinám přijmout co nejvíce živin.



187 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page