top of page
  • Obrázek autoraAGRO CS a.s.

Seznamte se s rýmovníkem

Chřipkové období je zatěžkávací zkouška pro náš organismus. Představme si pokojovou rostlinu, která přirozeně mírný příznaky nachlazení jako je ucpaný a odřený nos, kašel, bolesti hlavy a léčí také popáleniny podobně jako aloe vera.


zaštipováním výhonů vytvoří kompaktní vzhled

Samotná přítomnost rýmovníku v místnosti má ozdravné účinky. Proto je vhodný k umístění do obývacího pokoje či ložnice. Roste poměrně rychle a velice snadno se množí (na odstřiženém výhonku ponořeném do vody se za krátko vytvoří velké množství kořínků).


zhruba po 3 týdnech od ustřižení

Při prvních příznacích rýmy si z rýmovníku svařte čaj. Na ucpaný nos a kašel dobře

funguje inhalace a před spaním si dejte na noční stolek do mističky natrhané listy.



"Vždy připraven"

O něco časově náročnější je výroba domácí masti či sirupu z rýmovníku, avšak oproti bezovému nebo meduňkovému má tu výhodu, že ho můžete připravit kdykoli během roku a při prvních příznacích nachlazení je vždy po ruce.


Sirup z rýmovníku:

Cca 30 listů rýmovníku + BIO citrón a pomeranč i s kůrou na plátky přelijte horkou vodou a nechte louhovat přes noc či dvě při pokojové teplotě. Přeceďte přes síto, zahřejte k bodu varu, stáhněte a přidejte cukr (obyčejný nebo třtinový). Na 2 litry výluhu 1 kg cukru. Na mírném ohni zredukujte do požadované hustoty. Naplňte do dobře vymytých skleněných lahví, uzavřete a otočte dnem vzhůru. Uskladněte na temné, chladné místo.


Sirup můžete použít do čaje, k ochucení sodovky, jogurtu i kaše.


Rýmovníková mast:

V hrnci rozehřejte 200 g tuku (lékařskou vazelínu, kokosový olej nebo třeba bambucké máslo). Vložte 25 čerstvě natrhaných listů rýmovníku a při nízké teplotě nechte s občasným zamícháním půl hodinky louhovat. Odstavte, nechte vystydnout a s pokličkou uložte přes noc na chladné místo. Druhý den rozehřejte a znovu nechte ztuhnout. Třetí den rozehřejte, přeceďte přes plátýnko a nalijte do připravených čistých kelímků či skleniček.


Promazáním krku pomůže při suchém kašli, na hrudník při potížích s průduškami a na nos při ucpaných dutinách. Mast je dobrá také na popáleniny a suchou kůži.

98 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page