top of page
  • Obrázek autoraAGRO CS a.s.

Rebarbora - zelenina, se kterou pečeme

Věděli jste, že je rebarbora zelenina? Přesto ji zpracováváme jako ovoce, nejčastěji do koláčů. Ukážeme vám, že rebarbora může klidně růst i na vaší zahradě, neboť její pěstování není nijak náročné a skvěle zpestří například, jinak obyčejný, štrúdl. :)

Rebarbora neboli reveň kadeřavá připomíná svými listy lopuch, přesto se řadí do čeledi rdesnovité. Je původem z Číny a může růst na stejném stanovišti klidně až 15 let. Poznáte ji podle přízemní růžice, skládající se z červeno-zelených řapíků a sytě zelených velkých listů. Časem z ní vyrůstá stonek s drobným žlutým květenstvím, který by se měl odstranit, aby rostlinu nevysiloval.


Rebarbora se vyznačuje vysokým obsahem kyseliny jablečné a citrónové a vitamínu B. Je bohatá na vápník, mangan a draslík. Je močopudná, tudíž podporuje vylučování vody a škodlivých látek z těla. Dále obsahuje kyselinu listovou podporující nervovou soustavu a krvetvorbu a kyselinu pantotenovou prospívající pokožce a vlasům. Neměli by ji konzumovat osoby se žaludečními problémy a těhotné a kojící ženy.

Pěstování


Rebarbora je na pěstování nenáročná a snese téměř každou půdu a také chladnější počasí. Nejlépe však roste v humózní, vápenaté půdě. V kyselejší půdě nevytváří tak kvalitní řapíky. Při výsadbě přimíchejte do zeminy chlévský hnůj a přihnojujte s ním i na podzim. Reveň vysazujeme na začátku jara (březen až duben), lze však i v říjnu. Mladou rostlinu chráníme před mrazíky, jinak příliš netrpí na škůdce ani choroby.


Rebarboru sbíráme až druhý rok po výsadbě, zhruba od začátku května do půlky června. Pozdější sběr se nedoporučuje, neboť nebude rebarbora tolik chutná a jde do květu. Řapíky rebarbory skladujeme v chladu a bez listů, vydrží nám až 2 týdny.


Recepty


Rebarbora je sama o sobě chutná, přesto se skvěle doplňuje například s jahodami či jablky. Zde jsme pro vás vybrali chutné a snadné sladké recepty, které rebarbora svou lehce nakyslou chutí výborně osvěží. Zpracováváme pouze silnější a delší řapíky, listy nikoli.


Rebarborové muffiny


200 g hladká mouka

125 ml podmáslí

2 lžíce slunečnicový olej

1 vejce

175 g cukr krupice

175 g rebarbora

1 lžička vanilkový extrakt

2 lžičky kypřicí prášek


Rebarboru si oloupeme a rozkrájíme na drobnější kostičky. Formu na muffiny si vyložíme papírovými košíčky a troubu předehřejeme na 200 °C. Rebarboru smícháme s cukrem (necháme chvilku odležet, aby rebarbora pustila šťávu), přidáme olej, podmáslí, vanilkový extrakt a vejce. Přisypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto přelijeme do formiček a pečeme 15-18 minut (špejlí si ověřujeme, zda je těsto upečené). Upečené muffiny necháme vychladnout na mřížce a podáváme zasypané moučkovým cukrem a se zakysanou smetanou.


Jahodovo-rebarborový koláč


400 g polohrubá mouka

200 g cukr krupice

5 vajec

100 ml oleje

200 ml mléka

cca 7 ks rebarbory

cca 100 g jahod

nastrouhaná kůra z jednoho citronu

1 sáček vanilkového cukru

1 sáček prášku do pečiva


Předehřejeme si troubu na 180 °C. Nejdříve utřeme vejce s krystalickým i vanilkovým cukrem a citrónovou kůrou do světlé krémové pěny. Přisypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Následně postupně přiléváme mléko a olej. Těsto hustější konzistence přeneseme na vymazaný plech a na vrch poklademe na kostičky pokrájené jahody s rebarborou. Pečeme, dokud nebude špejle po vytažení z koláče suchá. Po vychladnutí posypeme koláč moučkovým cukrem.


Tradiční rebarborový crumble


cca 10 ks rebarbory

2 lžíce griotky nebo portského vína

2-3 lžíce třtinového cukru (lze použít i krystal)

1 badyán

kousek celé skořice

zakysaná smetana na ozdobu

na drobenku:

100 g hrubé nebo polohrubé mouky

100 g másla

100 g třtinového cukru (lze použít i krystal)

Rebarboru nakrájíme na 2 cm dlouhé kostky. Spolu s cukrem, kořením a griotkou (portským vínem) ji vaříme v rendlíku zhruba 2-3 minuty na mírném ohni. Ochucenou rebarboru necháme vychladnout, vyndáme z ní kousky koření a přendáme do jedné větší nebo několika menších zapékacích misek. Nakonec si vytvoříme drobenku smícháním mouky s cukrem a máslem a posypeme s ní rebarboru v miskách. Pečeme na 200 °C do zezlátnutí drobenky (poznáme jej i podle bublající rebarbory). Po vyjmutí z trouby necháme crumble chvíli chladnout, aby nebyl příliš horký a podáváme ho se zakysanou smetanou.

336 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page