top of page
  • Obrázek autoraAGRO CS a.s.

Příprava skleníku na novou sezónu

Aktualizováno: 1. 3. 2019

Jak si zkrátit čekání na jaro? Dokud je půda promrzlá a hrozí sněhové přeháňky, nemá smysl pouštět se do práce na zahradě. Pokud ale máte skleník a teploty se ustálí nad bodem mrazu, můžete začít tam.



Už teď můžete takzvaně obrátit půdu, nakypřit, urovnat a na povrch nasypat sníh, který se bude pozvolna rozpouštět a doplní tak půdu o potřebnou vláhu.


V dalším kroku byste měli stěny skleníku i půdu v něm vydezinfikovat a eliminovat tak množení svilušek, mšic a dalších nepříjemných ničitelů úrody. Na trhu existuje mnoho různých přípravků, záleží, jakému způsobu dáte přednost. Stěny určitě omyjte horkou vodou (použít můžete parní čistič na okna).


Co se týče zákroku pro likvidaci škůdců, kteří nevymrzli, plísní a dalších patogenů, skleník lze tzv. vykouřit speciálními dýmovnicemi či sirnými svícemi. Vytvořený oxid siřičitý je jedovatý, proto dejte pozor, ať se při manipulaci neotrávíte!



Semena plevelů, larvy škůdců, vajíčka slimáků i zárodky plísňových chorob účinně spálí AGRO Dusíkaté vápno. To zapravíte do půdy a vydatně zalijete. Pro zvýšení účinnosti a urychlení procesu můžete přes půdu ještě natáhnout fólii. Vznikající kyanamid půdu spolehlivě vydezinfikuje, ale má toxické účinky na rostliny. Proto je třeba vápnění provést nejpozději 14 dnů před samotným výsevem a výsadbou.



Před použitím konkrétních přípravků se vždy raději poraďte s výrobcem skleníku, abyste předešli korozi konstrukce následkem oxidace výparů. Příznivci přírodních prostředků ocení patentovaný český produkt NATURA Rock Effect na bázi pongamového oleje. Kromě vápenatých skvrn účinně odstraní i přezimující škůdce ze záhybů kostry skleníku aniž by hrozila koroze.



No a v poslední fázi je třeba do půdy dodat živiny pro úspěšný start sezóny. Váháte-li, jakému hnojivu letos dát přednost, nechte si poradit. Skvělou volbou pro obohacení půdy ve skleníku je kompost (vlastní nebo AGRO Zahradnický kompost). Do půdy můžete také zarýt kravský nebo koňský hnůj. Nemáte-li zdroj klasické chlévské mrvy, vyzkoušejte méně aromatickou alternativu v podobě peletovaného hnoje značky AGRO. V sortimentu je kravský, koňský a slepičí varianta. Takto upravený hnůj se jednoduše aplikuje, živiny jsou v koncentrované formě a sušené peletky navíc neobsahují klíčivá semena plevelů. Po zalití jednoduše nabobtnají a začnou postupně uvolňovat živiny do půdy.



Teď už jen vybrat správné odrůdy pro pěstování ve skleníku a jaro může přijít!




833 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page