top of page
  • Obrázek autoraAGRO CS a.s.

Pěstování bez námahy ve vyvýšených záhonech

Trendem posledních let je pěstování zeleniny, jahod, okrasných rostlin nebo dokonce bylinek ve vyvýšených záhonech. Ve srovnání s běžným záhonem lze pěstovat na takovém záhonu prakticky vše, co na běžném, avšak s vyšší efektivitou a mnoha dalšími výhodami.

Vyvýšený záhon je skvělým základem pro pěstování bez chemie. V záhonu je vyšší teplota, která podporuje růst kořenů rostlin – rostliny tak lépe prospívají a úrodnost je výrazně vyšší. Pokud záhon vyplníte kvalitní zeminou bez semen plevelů, odpadne i časté pletí. Také lépe odolává jarním přízemním mrazíkům. Nemusíte se bát nevítaných hostů, jako jsou hraboši či slimáci, nemají šanci se do záhonu dostat. Zkrátka vyvýšený záhon je skvělou volbou pro ty, co nemají moc prostoru v zahradě a chtějí pěstovat snad a bez ohýbání jako k přízemním záhonům.

Co je vyvýšený záhon?

Jde o ohraničený záhon bedněním z různého materiálu (nejčastější je dřevo, kulatina, kameny, cihly apod.), může mít různý tvar a různou délku. Co je ale důležité je jeho výška - měla by být asi 45 - 70 cm - musí umožnit vytvoření náplně ze tří vrstev. Je-li bednění dřevěné, nemělo by se ošetřovat žádným nátěrem, který obsahuje toxické látky - ty by se mohly dostat do půdy. K prodloužení trvanlivosti dřeva může být použita na vnitřní stěny záhonu nopková folie. Bednění lze zakoupit i jako stavebnici, např. woodblocx - vydrží minimálně 20 let. Místo vybrané pro záhon (budoucí dno) je dobré předem zbavit všech plevelů totálním herbicidem a následně pokrýt drátěným pletivem kvůli nežádoucí návštěvě krtonožky či hryzce.

Aby záhon fungoval, jak má, musí být vyplněn třemi odlišnými vrstvami přibližně v třetinovém poměru. Každá vrstva má v záhonu své opodstatnění. S rostoucím zájmem o pěstování bez chemie a vyvýšené záhony AGRO CS a.s. vyvinulo speciálně pro tento typ pěstování sadu tří zcela přírodních výrobků:


Agro NATURA Substrát = VRCHNÍ vrstva vyvýšeného záhonu

  • speciální receptura s vysokým obsahem kokosového vlákna

  • startovací dávka přírodního hnojiva až na 4 týdny

  • optimální provzdušnění, vysoká nasáklivost

  • NENÍ vhodný pro kyselomilné rostliny

Agro NATURA Kompost = PROSTŘEDNÍ vrstva vyvýšeného záhonu

  • zdroj humusu, základních živin a stopových prvků

  • živiny se uvolňují postupně

  • při jeho rozkladu se uvolňuje teplo = energie pro růst

Agro NATURA Drenáž = SPODNÍ vrstva vyvýšeného záhonu

  • hrubá struktura pro zvýšenou prostupnost vzduchu i vody

  • odvádí přebytečnou vodu a přivádí vzduch

  • brání zahnívání

Co sázet a čím přihnojovat?

Díky tlení uvnitř záhonu se v něm daří všem rostlinám, zejména teplomilným. Zpočátku můžete pěstovat zeleninu náročnou na živiny, např. okurky, dýně, rajčata či jahodník. Abyste měli něco pro potěchu oka, můžete vysázet i okrasné rostliny nebo bylinky, které využijete v kuchyni. Do záhonu můžete také přímo vysévat - např. ředkvičky, petrželku, mrkev aj. S pravidelným přihnojováním začněte po 3 - 4 týdnech od výsadby. Pokud chcete pěstovat ekologicky bez chemie, dejte přednost organickým kapalným nebo pevným hnojivům značky NATURA.

Čím chránit či ošetřovat?

I zde platí pravidlo - chcete-li pěstovat bez chemie, použijte přírodní cestu. Agro NATURA vám pomůže proti škůdcům, jako jsou svilušky (přípravek Bylinková směs na svilušky), mšice, molice a třásněnky (přípravek Rock Effect) i třeba proti plísním (přípravek Bylinková směs na plísně). Velmi dobrým pomocníkem je síťka, kterou zakryjte osázenou plochu; nezamezí přístupu sluníčka a vody a naopak bude přirozenou barierou proti létajícím škůdcům.

Kde najde záhon využití?

Vyvýšený záhon lze využít prakticky kdekoli - své místo najde v běžné užitkové zahradě, při městském zahradničení, na veřejných prostranstvích, ve svahu (brání splavování půdy a stékání vody po jejím povrchu), ale i tam, kde je méně úrodná půda nebo horší mikroklima.

Závěrečné rady pro pěstování ve vyvýšeném záhonu

Mějte na paměti, že jde o přírodní sléhavý materiál; doplňujte ho pouze NATURA Substrátem pro vyvýšené záhony; běžná zemina není vhodná, byla by zdrojem plevelů případně reziduí pesticidů. Záhon vydrží funkční několik let. Poté je nutné náplň obnovit. A pozor - záhon je náročnější na zálivku, umístěte ho proto co nejblíže ke zdroji vody; vydatně zalévejte.


Podívejte se na galerii různých druhů vyvýšených záhonů a inspirujte se:


739 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page