top of page
  • Obrázek autoraAGRO CS a.s.

Ještě stále vyséváme!

Také léto se nese ve znamení výsevu, tudíž dokonce i na podzim můžeme sklízet čerstvou zeleninu. Pokud se právě rozhodujete, co se záhony po sklizni - zda nechat ležet ladem nebo zasít pro "zelené hnojení" - zkuste zasít zeleninu. Které druhy mají krátkou vegetační dobu?

Nenechávejte záhony zarůst plevelem, raději si vysejte další plodiny, ať můžete sklízet i na podzim. Skvěle tak nahradíte již sklizený hrášek nebo rané brambory. I při tomto pozdním pěstování nezapomínáme na dodávání živin - například v podobě kapalných (NATURA Kapalné hnojivo pro celou zahradu) nebo statkových hnojiv (NATURA Kravský hnůj).


Sázkou na jistotu můžou být ředkvičky. Zpravidla netrpí na žádné choroby a vyrostou klidně už za 30 dní. Sáhněte například po odrůdě Kvinta. Ředkvičkám se nejlépe daří v humózní půdě, stejně jako většině z čeledi brukvovitých. V případě kedluben zvolte odrůdy Modrava F1 nebo Luna. I ony vyžadují spíše humózní půdy a především dostatek vláhy. Vyvarujete se tak praskání bulv a dřevnatění.


Nenáročná na pěstování a s všestranným využitím - to je červená řepa. Nepotřebuje extra péče ani zálivky, navíc můžete zpracovat již malé lístky, které se báječně hodí do salátů. Na podzim si pak můžete pochutnat na sytě červených bulvách, které obsahují mnoho cenných vitamínů! Vhodná je např. odrůda Alexis.

Pokud jste neměli štěstí při jarním výsevu mrkve, pokuste se o ně nyní. Sáhněte po pozdních odrůdách, např. Koloseum F1 nebo Cidera. Zasévejte do dobře prokypřené, kompostem vyživené půdy. Jakmile budou mít sazenice vyšší natě, lehce je protrhejte, aby se mohly mrkve dobře rozrůst. Pokud vysejete nyní, sklidíte v říjnu.


Vybírat můžeme i z oblasti listové zeleniny. K pozdnímu výsevu jsou vhodné některé odrůdy pekingského a čínského zelí (např. odrůda Concord F1), u nichž je vegetační doba zhruba dva měsíce. Bude se jim dařit v lehčí, přesto humózní půdě a potřebují hojnou zálivku.


Každé volné místo v záhonu můžete zaplnit sazenicí hlávkového salátu, zkuste odrůdy Pražan nebo Korzár (červené listy). Výhodou letních odrůd je, že hlávky nevybíhají tak do květu. Snesou téměř jakýkoli druh půdy a přímé slunce.

Pokud máte záhony s převahou stínu během dne, vysejte špenát (např. odrůda Emilia F1). Potřebuje hodně zálivky, odmění se vám však rychlou sklizní - vegetační doba je 4-5 týdnů. Pokud nestihnete lístky zužitkovat, zamrazte. Podobná špenátu růstem, zpracováním i vegetační dobou je výrazně aromatická roketa neboli rukola. Oproti špenátu však můžeme u rukoly učinit druhý sběr zhruba po 2 týdnech od první sklizně. Vyzkoušejte odrůdu Rewa.


Hodně štěstí při dalším pěstování! :)

41 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page