top of page
  • Obrázek autoraAGRO CS a.s.

Péči potřebují ovocné stromy i v lednu!

V lednu začínáme s ochranou stromů před chorobami a škůdci a nezapomínáme ani na skladované ovoce.

V lednu je nejvhodnější čas k odstranění borky ovocných stromů. Borka, druhotná kůra, která je na vnější straně kmene, je odumřelá a mohou pod ní být ukryty kokony škůdců a výtrusy hub. Druhotnou kůru seškrabejte speciální škrabkou, nejlépe na podložku a poté ji spalte, abyste předešli šíření chorob a škůdců. Také mechy a lišejníky je třeba očistit speciálním ocelovým kartáčem. Očištěné kmeny a větve pak natřete vápenným mlékem, které připravíte rozmícháním 1,5 kg hašeného vápna v 10 litrech vody. Bílá barva zabraňuje předčasnému kvetení a vzniku mrazových trhlin. Bílení také pomáhá ničit mechy a lišejníky.


Je vhodný čas k řezání roubů pro jarní roubování. Rouby by měly do jara zůstat nevyschlé, živé a nenarašené. Určitě začněte odstraňovat suché, poškozené a nevhodně rostoucí větve. Strom se tak ozdraví a do koruny bude pronikat více světla. Nezapomeňte kmeny stromů ochránit netkanou textilií proti mrazu, aby na nich nevznikly mrazové puklinky. Pokud nemáte oplocenou zahradu, pak kolem stromu oviňte ochranu proti okusu divokou zvěří.

Pravidelně kontrolujte kvalitu uskladněných plodů - zkažené a kazící se ihned vyhazujte. Uskladněná jablka, která mají sklony k vadnutí, umístěte do igelitových sáčků s drobnými otvory pro dýchání, ale zachování vlhkosti. Odstraňujte ze zahrady mrtvé a nemocné ovocné dřeviny. Beztrnné ostružníky chraňte proti velkým mrazům přikrytím jehličnatým chvojím. Z korun stromů odstraňte poslední plesnivé plody, které by na jaře mohly být zdrojem infekcí. K ovocným stromům a keřům přihrnujte sníh, který jim slouží jako zdroj vláhy. Keře rybízu chraňte netkanou textilií, aby ptáci nemohli vyklovat jejich pupeny. Vyčistěte ptačí budky, odstraňte z nich stará hnízda. Drobné ptactvo přes zimu přikrmujte z krmítka odpovídající směsí olejnatých semen a loje.

74 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page