top of page
  • Obrázek autoraAGRO CS a.s.

Podzimní výsadba jahod

Jahody z vlastního záhonu mají své kouzlo. Plnou chuť, krásnou barvu, spoustu minerálů a vitamínu C. Abychom na jaře měli krásné a zdravé plody jahod, je ideální provést výsadbu již na podzim roku předcházejícího.

Nyní v období nadcházejícího podzimu je ten správný čas na přípravu záhonů a vlastní výsadbu, kterou můžeme provést v průběhu září, výjimečně i v říjnu. Rostliny mají na podzim možnost důkladně zakořenit, přičemž ranní rosy a nižší noční teploty působí příznivě na jejich vývoj. Zimu tak přečkají v pořádku a na jaře jsou připraveny k násadě květů a plození.


Jak začít?


Připravíme záhon, který by měl být tvořen humózní, provzdušněnou zeminou, spíše hlinito-písčitou, s neutrální až mírně kyselou půdní reakcí. Nevhodné pro jahody jsou těžké, jílovité, chladné a nepropustné půdy, ale na druhé straně také půdy písčité, silně propustné a na živiny a humus chudé. Vytvořme záhony nejlépe po předplodinách, jako jsou rané brambory, papriky, rajčata, tykve, okurky. Při přípravě a provzdušňování půdy vyhnojíme záhony organickým nebo organominerálním hnojivem, které se snadno zapravuje a účinkuje rychle a přitom dlouhodobě - např. AGRO OM jahody nebo Floria OM na jahody. Pro pěstování bez chemie je pak ideální začít už v této fázi přírodním hnojivem na jahody z řady NATURA. Při volbě stanoviště zohledněme, že jahodník je velmi náročný na světelné podmínky, ve stínu moc plodit nebude a rovněž větrná místa mu nesvědčí.

Sazenice si můžeme vypěstovat sami. Na to se však musíme připravit už přibližně v červnu, kdy odstřihneme silnější šlahouny s malými, dosud nezakořeněnými rostlinkami, a vysadíme je buď na přípravný záhon ve stínu, nebo ještě lépe do kelímků, naplněných kvalitní zemí. Do podzimu nám zesílí a vytvoří dostatečný kořenový systém pro výsadbu. Nevýhodou může být, že vlastní sadba nemusí být vždy dost vitální, aby na záhonu úspěšně zakořenila a odplodila.


Doporučujeme však pořídit si zdravé a silné sazenice v zahradnických obchodech nebo je objednat u velkopěstitelů, případně přímo ve šlechtitelských pěstírnách.

Výsadba


Samotnou výsadbu doporučujeme provést do tkané textilie. Použijeme například AGRO Tkanou textilii s natištěnou sítí pro pravidelné rozmístění sazenic. Textilie například absorbuje víc slunečního záření a jahody pak dozrávají až o 4 dny dříve a obsahují větší množství vitaminu C. Textilie dále zabraňuje růstu plevelů, půda se nemusí kypřit, propouští lehce vláhu i hnojivou zálivku. Zrající jahody se nešpiní, lépe se sklízejí. Textilii položíme na připravený záhon a připevníme zahrnutím zeminou - šíře záhonu by měla být taková, aby výsadba proběhla do sponu cca 30 cm (lze vysazovat i do řádků, pak je odstup mezi nimi kolem 50 cm). Na vyměřených místech uděláme nožem nebo nůžkami křížový řez 10 x 10 cm a rohy podhrneme pod textilii. Rukou nebo sázecí lopatkou vyhloubíme půlkulatou jamku aspoň 10 cm hlubokou a širokou. Nalijeme do ní půl litru vody, po vsáknutí navrstvíme na dno kopeček kompostní zeminy a k němu přidáme organominerální hnojivo na jahody, promísíme. Do lože položíme sazenici, kořeny by měly směřovat svisle dolů, zasypeme zeminou a přitlačíme. Sazenice nesmí být ani „utopené“, tj. krček pod úrovní okolního terénu, ani „vysoukané“, kdy je kořenový krček nad úrovní terénu. Nakonec zalijeme každou sazenici.


Následná péče o jahody


Zasazené rostlinky musíme vyživovat. V tuto dobu lze s výhodou použít i Kristalon jahoda - vodorozpustné hnojivo, které nastartuje růst a zakořenění rostlin. Před příchodem zimy pak přihrneme k trsům ještě zeminu, abychom ochránili krček rostlin. Na ochranu před mrazy jahodník pokryjeme například chvojím. Na jaře pak ochranu odkryjeme a pustíme na jahodníky sluneční paprsky.


Více informací ve videu:


1 134 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page