top of page
  • Obrázek autoraAGRO CS a.s.

Podzimní výsadba borůvek

Aktualizováno: 9. 3. 2021

V posledních letech roste obliba kanadských borůvek jak pro pěstování, tak pro konzumaci. Jedná se o borůvku chocholičnatou (Vaccinium corymbosum). Ta slouží na zahradě jednak jako rostlina okrasná, ale především jako plodící dřevina s chutnými a zdravými plody.

Aby tomu tak opravdu bylo, je potřeba dodržet základní postupy a především mít na paměti, že se jedná o kyselomilnou rostlinu z čeledi vřescovitých, což vyžaduje speciální přístup v oblasti použitého substrátu a hnojení. Vysazovat můžeme celý rok, a to i na podzim. Představme si nyní jednotlivé kroky.


Příprava výsadbového místa


Borůvky potřebují pro svůj růst místo s vyšší vlhkostí vzduchu, ale současně by mělo být dostatečně slunné, lze akceptovat i mírný polostín. Bez dostatku slunečního záření borůvky obvykle přežijí, ale méně plodí a takové plody pozbývají chutnosti.


Borůvkám se nejlépe daří v dobře propustné, lehké a kyselé půdě. V těžší jílovité půdě se růst jejich kořenů prudce zpomaluje až zastavuje. Zemina v běžné zahradě obvykle borůvkám nevyhovuje a proto je potřeba lože pro borůvku připravit ze speciálních substrátů. Borůvky na svém stanovišti vydrží klidně i dvacet let a tedy i budou po celou dobu náročné na zajištění dostatečné kyselosti půdy v oblasti kořenů. V případě výsadby jedné či dvou rostlin je možné vykopat pouze jámu, při větším množství vysazovaných rostlin je lepší vykopat celý příkop.

  • šířka výsadbové jámy či příkopu by měla být minimálně 80 cm

  • vzdálenost mezi jednotlivými rostlinami by měla dosahovat alespoň 100 cm

  • hloubka jámy stačí kolem 40 cm, v silně vápenitých půdách by však jáma měla být ještě hlubší anebo lépe do takové půdy vůbec nesázet

  • výsadbovou jámu můžeme také prohloubit zhruba o dalších 20 cm a na dno nasypat vrstvu hrubého štěrku pro přerušení vzlínání vody

  • v místech s těžkou půdou se před výsadbou borůvek musí původní zemina odebrat a vyměnit za substrát


Výsadba borůvek


Samotná výsadba borůvek je po pečlivé přípravě jámy už snadná. Do připravené jámy na dno dáme AGRO Substrát pro borůvky a brusinky - v případě pěstování přírodní cestou zvolte NATURA Substrát pro borůvky - a substrát zalijeme. Substrát můžeme prohnojit vhodným minerálním hnojivem - např. AGRO Organo-minerálním hnojivem na borůvky a brusinky či BIO hnojivem - např. NATURA Přírodním hnojivem pro borůvky. Oba zmiňované substráty však již obsahují dávku hnojiva na prvních 6 týdnů! Vyjmeme borůvku z květináče, prsty lehce rozrušíme kořenový bal - ten bývá prorostlý jemnými kořeny a musí se roztrhat, rostlině to však pomůže v zakořenění. Bal posadíme do jámy a celý okolní prostor vyplníme opět substrátem, abychom rostlině zajistili kyselé prostředí pro všechny kořeny. Termín výsadby je různý, ale prakticky nezáleží na ročním období - důležité je, aby keřík stihl po výsadbě dostatečně zakořenit. Sázet můžeme na podzim, dokud není zmrzlá půda, ale i na jaře a v létě. Kolik sazenic vysazovat je individuální - samostatně rostoucí rostlina přinese obvykle dostačující úrodu, ale přítomnost dalších odrůd v blízkosti znamená vyšší úrodu, větší plody a dokonce i vyšší obsah některých užitečných látek v plodech. Vysazujeme-li větší množství borůvek, je lepší místo jam vykopat příkop anebo vsadit do jedné jámy více keříků různých odrůd, které se spojí a působí dojmem keře jediného.

Hnojení borůvek


Borůvkám musíme zajistit kyselé prostředí po celý rok a tedy i hnojení a výživa musí být určena kyselomilným rostlinám. Vyhnojili jsme jámu před výsadbou, ale tím to nekončí. Během vegetace i nadále dopřáváme rostlinám bohatou výživu. 


AGRO organominerální hnojivo pro borůvky a brusinky ve formě peletek podporuje tyto kyselomilné rostliny v zdravém růstu a bohatém plození. Hnojivo je vhodné pro všechny druhy borůvek a brusinek pěstovaných v nádobách i ve volné půdě, kde díky organické a minerální složce působí rychle a zároveň dlouhodobě až po dobu 60 dní. Hnojivo na brusinky a borůvky je vícesložkové a svým složením příznivě ovlivňuje vytváření humusu v půdě a tím zvyšuje její úrodnost. Organická forma dusíku zabraňuje nežádoucímu přehnojení a reguluje vodní režim rostlin.


Lze aplikovat hnojiva také formou zálivky - velmi oblíbeným je KRISTALON Borůvky a rododendron, což je krystalické, zcela ve vodě rozpustné hnojivo tvořící kvalitní zálivku aplikovatelnou ke kořenům nebo jako postřik na list. Borůvky hnojíme zálivkou víckrát za vegetační období - začínáme obvykle v první polovině května a pak opakujeme ve dvoutýdenních intervalech do druhé poloviny června - podporujeme tak jarní růst dusíkem. Od druhé poloviny léta nahrazujeme dusík dalším životně důležitým prvkem - draslíkem, který zařídí rostlinám bezpečné přezimování díky zpevnění buněk a vyzrání pletiv - ideální je KRISTALON PodzimAGRO Cererit Podzim, nebo AGRO Kapalné hnojivo podzimní.


POZOR - hnojivo na borůvky v žádném případě nesmí obsahovat vápník (Ca) a chlór (Cl), oproti tomu přítomnost železa je prospěšná!


1 005 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page