top of page
  • Obrázek autoraAGRO CS a.s.

Ochrana ovocných a okrasných dřevin na jaře

Duben a květen jsou měsíce, kdy je správný čas na provedení ochrany dřevin zejména proti přezimujícím škůdcům a nastupujícím chorobám. Rozhodně musíme chemicky ošetřit ovocné stromy a keře, na nichž vidíme škůdce, jako jsou mšice a molice. Ostatní dřeviny ošetřete preventivně, nic tím nezkazíte.

Kadeřavost broskvoní


Poškození broskvoní kadeřavostí je velmi častý a nyní aktuální problém. Na listech vznikají červené puchýře, ty se postupně zvětšují a dochází ke zkadeření listů. Postižené listy usychají a opadávají. Může dojít i k napadání letorostů, květů a plodů, což je opravdu závažné poškození. Ochrana samozřejmě existuje a je ideální, když ji provedete ve dvou krocích. Základem je ošetření v období nalévání pupenů - pro tuto první aplikaci jsou nejvhodnější mědnaté fungicidy - Kadeřavost STOP nebo Champion 50 WG. Následně za 2 až 3 týdny opakujte postřik, avšak organickými fungicidy.

Ochrana květů meruněk před zmrznutím


Noční a ranní mrazíky jsou pohromou malých i velkých pěstitelů. Vegetace ještě pomalu ani nezačala a už bychom mohli přijít o celou úrodu. Počasí letos moc rostlinám nepřeje, je jako na houpačce, střídají se vysoké denní teploty s nočními mrazy, které jsou nyní velmi nebezpečné pro meruňky, jež začínají kvést. Víte, že kvetoucí meruňky můžeme proti kratším mrazům až do -5°C ochránit? Jednoduše aplikací přípravku, který na broskvoních zlikviduje bakterie. Bakterie totiž slouží jako kondenzační jádra pro mrznutí. Kdy, jak a čím ošetřovat? Ošetřete 1 – 2 dny před předpokládaným mrazem baktericidem a fungicidem v jednom: Kadeřavost STOP nebo Champion 50 WG. Jeden 10 g sáček rozmíchejte v 5 l vody a aplikujte do počátku skanutí (počátek tvorby kapek a stékání postřikové kapaliny z rostlin).

Zmrzlé květy meruněk

Přezimující škůdci na ovocných a okrasných dřevinách


Na kůře ovocných i okrasných dřevin přezimují různí škůdci, a to v podobě vajíček (například svilušek, mšic, píďalek, housenky obalečů, podkopníčci, štítenky, puklice a podobně). Abyste se jich účinně zbavili, jsou ideální přípravky na bázi olejů – doručujeme Přezimující škůdci STOP nebo Rock Effect. Rostliny ošetřete na konci března nebo začátkem dubna v době rašení. Aplikaci musíte provést poctivě po celé rostlině včetně záhybů v kůře; rostlinu roztokem doslova „umyjete“. Ošetřete ovocné stromy (jádroviny i peckoviny), angrešt, rybíz, maliny a okrasné dřeviny – zejména pokud sousedí s užitkovou zahradou!

Napadené jablko housenkou obaleče jablečného

Strupovitost na jádrovinách


Tato choroba patří mezi nejvýznamnější onemocnění jabloní a hrušní. Houba napadá listy, květy, plody, výjimečně i letorosty. Na obou stranách čepelí listů vznikají sazovité různě velké skvrny. Podobné skvrny jsou i na květech a plodech. Postižená místa nekrotizují, silně napadené listy opadávají. U větších plodů se utváří různě velké, šedočerné skvrny a dochází k deformaci a praskání plodů. Kdy, jak a čím ošetřovat? Základem je zvládnutí primárních infekcí, proto s aplikací začněte v období „myšího ouška“, pokračujte přes fázi „růžového poupěte“ až min. do 2 týdnů po odkvětu (duben - červen). Interval mezi aplikacemi je 8 - 14 dní (za vlhka a vyšší teploty se držte kratšího intervalu z uvedeného rozmezí). K postřiku využijte přípravek Strupovitost a padlí jádrovin STOP. Přípravek působí i proti padlí jabloně. Průběžně odstraňujte ze země napadené listí, které je zdrojem primárních infekcí. TIP: použijte Strupovitost a padlí jádrovin STOP ke konci vegetace (1-4 týdny před sklizní), tím ochráníte úrodu před skládkovými chorobami.

Molice na okrasných rostlinách


Znáte molice? Drobné bílé mušky, 1–2 mm velké, se dvěma páry křídel, tělo pokryté bílým voskovým popraškem. Ve vytápěných prostorách se množí po celý rok, zatímco mimo tyto prostory nejsou schopny přezimovat. Napadené listy se odbarvují, žloutnou, deformují a následně opadávají. Napadené rostliny jsou pokryty medovicí (výkaly), což poznáte podle zčernání. Důležité je ošetření na začátku výskytu škůdce. Rostliny musíte důkladně ošetřit celé, především spodní stranu listů. Ošetření po 5–7 dnech zopakujte (řiďte se etiketou přípravku). Používají se přípravky na přírodní bázi, například Symfonie Lesk 3v1, Rock Effect, v případě silného výskytu výrobek Mšice-Molice STOP či Mospilan 20 SP.

Ochránit a vyživit jedním krokem


Organo-minerální hnojivo NATURA Big Beat v tyčinkách je ideální pro všechny druhy kvetoucích i nekvetoucích rostlin, bylinek, ovoce a zeleniny pěstovaných v nádobách. Posiluje a regeneruje rostliny při poškození savými škůdci, a omezuje tak jejich škodlivost. Nejvyššího účinku dosáhnete při preventivním použití, nejlépe před prvním výskytem savých škůdců na rostlinách, popřípadě hned při jejich prvním výskytu. Současně díky vysokému podílu dusíku hnojivo podporuje zdravý růst a vitalitu rostlin.

Ibišek napadený mšicemi

407 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page