top of page
  • Obrázek autoraAGRO CS a.s.

Není nad domácí pečený čaj!

Nastalo období, kdy se snažíme dostat do těla co nejvíce vitamínů, abychom odolali všemožným bacilům. Přes doplňky stravy, po bylinky a ovoce. Nejlepší scénář pro tohle pochmurné počasí - zachumlat se do deky s horkým šálkem čaje. I ti, co po zbytek roku čajům moc neholdují, se k nim v tomto období rádi uchylují. Co takhle vyzkoušet "trochu jiný" čaj, do kterého se doslova zakousnete, a ještě k tomu vyrobený doma?


Pečené čaje vyráběly již naše babičky. Postupně se tato tradice navrací, neboť oproti klasickým čajům můžete jejich obsah sníst. :) Navíc je jejich příprava rychlejší (nemusíte nic sušit), stačí mít jen vhodné ovoce, koření a správnou dávku cukru.


Chutím se meze nekladou

Můžete si zvolit téměř jakékoli ovoce dle vaší obliby. Například švestky se skvěle hodí ke každé směsi a nic nezkazíte, pokud si je připravíte samotné. Nejčastěji se využívají jablka, hrušky, lesní plody, apod. Skvěle se doplňují například jahody s jablkem, hruška s ananasem, maliny s ostružinami, jablko s rakytníkem, jablko s levandulí, višeň s rybízem atd. Směs můžete provonět i bylinkami, např. mátou či rozmarýnem. Nebo k nim přidejte drobné plody, jako je rakytník či arónie (mají příjemně nakyslou chuť). Všeobecně platí, že k danému množství ovoce by se měla přidat zhruba poloviční dávka cukru (s ohledem na sladkost ovoce, kyselejší ovoce si žádá více cukru). U čistě citrusových směsí či se zázvorem zvolte spíše třtinový cukr, dodá čaji jemnou karamelovou příchuť a barvu.


Na přibližně 5 porcí budete potřebovat:

  • 1 kg ovoce

  • 600 g cukru

  • 1 citron

  • skořice, badyán a hřebíček dle chuti

Do hlubokého pekáče nebo zapékací mísy nasypte omyté ovoce, z 600 g například v poměru 1/3 pomerančů, 1/3 jablek a 1/3 jahod. Velké ovoce pokrájejte na menší kostky, drobné ovoce můžete ponechat v celku. Přidejte kousky citronu (zbavené kůry, jinak by čaj získal nahořklou chuť), koření a zasypte cukrem (ve verzi pro dospělé můžete přilít kapičku rumu). Pekáč zakryjte víkem nebo alobalem a nechte péct při 220 °C přibližně 30 minut. Poté pečte bez zakrytí dalších 15 minut, při tom kontrolujte, zda ovoce pustilo šťávu a průběžně jej promíchejte. Ještě horkou směs opatrně nalijte do sterilizovaných skleniček, zavřete a otočte dnem dolů. Skladujte v temnu a chladu. Na jeden hrnek o objemu 250 ml vám postačí 3-4 lžičky směsi, poté ji stačí jen zalít horkou vodou, nechat chvíli louhovat a s chutí se do něho pustit. :)


Nejen, že skvěle chutná a zahřeje, ale i krásně provoní celý byt!

90 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page