Letošní rok meruňkám moc nepřál. Mrazíky nás trápily pěkně dlouho. Pokud však patříte mezi ty, kterým se podařilo stromy v květu ochránit, gratulujeme. Těm, co květy zmrzly, poradíme, jak postupovat v příštím roce při ochraně nebo alespoň poradíme pár vynikajících meruňkových receptů.

Meruňky - velice oblíbené a chutné ovoce, bohaté na vitamíny. Dají se konzumovat v syrovém i tepelně upravovaném stavu, nejčastěji se z nich připravují kompoty a zavařeniny.
V dnešní době už není výsadou pěstovat meruňky pouze v teplých oblastech. Přesto ke svému růstu potřebují spíše slunné stanoviště, popřípadě polostín. Snesou i dlouhodobé sucho, proto je vhodnější stromky sázet do lehce propustné, písčitohlinité půdy (nesnáší těžké jílovité půdy). V zimě jsou schopné lépe odolávat mrazům, než-li například broskvoně. Velké výkyvy teplot, zejména v předjarním období, jsou však pro ně hrozbou. NÁŠ TIP: pokud již mají meruňky poupata nebo kvetou, a hrozí mrazíky do -5°C, chraňte stromy nejen krycí netkanou textilií, ale i přípravkem Kadeřavost STOP (nebo Champion 50 WG), který na stromech zlikviduje bakterie, ty totiž slouží jako kondenzační jádra pro mrznutí.
Stromky sázíme na podzim nebo na jaře. Řez provádíme v období vegetace (od března do září), neboť jsou stromy v plné síle a lépe a rychleji se regenerují. Pokud jsou stromy meruněk hodně obalené plody, podpírejte větve nebo je vyvazujte, větve jsou jinak velice křehké a snadno se zlomí.

Recepty
A na čem si v Česku nejčastěji pochutnáváme? Kromě již zmiňovaných zavařenin a kompotů bezpochyby milujeme ovocné knedlíky, koláče na různé způsoby, nanuky, hodí se ale také k vepřovému masu. Zde přinášíme osvědčené recepty na jedny z neoblíbenějším meruňkových pokrmů.
Lehoučké tvarohové knedlíky

250 g měkkého tvarohu
200 g hrubé mouky (nebo 100 g dětské krupičky a 100 g mouky)
10 - 15 meruněk
50 g másla
1 vejce nebo 2 žloutky
špetka soli
moučkový cukr, rozpuštěné máslo, popř. kakao a tvaroh k podávání
V míse utřete tvaroh s vajíčkem a špetkou solí, postupně přimíchávejte mouku (resp. mouku smíchanou s krupičkou) a rozpuštěné máslo. Vypracováním získáte spíše měkčí těsto. Vyválejte na slabší plát, rozkrájejte na čtverce (zhruba 5-6 cm), naplňte půlkou nebo celou meruňkou a zabalte. Knedlíky vaříme ve vroucí vodě deset až patnáct minut. Podáváme přelité přepuštěným máslem, posypané cukrem, popřípadě kakaem a ozdobené nastrouhaným tvarohem.

Vláčný meruňkový koláč
500 g meruněk
200 g polohrubé mouky
250 g bílého jogurtu (nejlépe smetanového)
120 g cukru
2 vejce
1 lžička kypřícího prášku
1 sáček vanilkového cukru
Drobenka
30 g hladké mouky
20 g cukru
20 g másla
V míse smíchejte mouku, oba druhy cukru a prášek do pečiva. Přidejte vejce a postupně bílý jogurt. Důkladným šleháním získáte hladké řidší těsto. Vylijte ho na hlubší plech a poklaďte na něj půlky meruněk, rovnoměrně po celé ploše. Drobenku, kterou hustě posypeme celý koláč, získáte smícháním mouky s cukrem a změklým máslem. Koláč pečeme na 180°C cca 25 minut (nebo do zezlátnutí drobenky). Při servírování můžeme posypat moučkovým cukrem nebo podávat se šlehačkou.
Pozn.: Obrázky jsou pouze ilustrativní.
Comments