top of page
  • Obrázek autoraAGRO CS a.s.

Vy ještě nemáte kompostér?

Není nic jednoduššího než začít právě dnes. Nezáleží na tom, kde bydlíte. Kompostování už není jen výsadou chalupářů a zahrádkářů. I v malém bytě můžete mít malý kompostér a o několik měsíců později si přihnojíte pokojové květiny vlastním organickým hnojivem.


Klasický otevřený zahradní kompost

Kompostování


Vedle recyklace další často skloňované slovo poslední doby v souvislosti s ochranou životního prostředí. Ještě před pár lety byl kompost k nalezení jen v koutech užitkových zahrad a na vesnicích. Dnes je součástí třídění odpadu stejně jako papír, plasty a sklo i ve velkoměstech. Vedle modrých, žlutých a zelených kontejnerů se v cetrech objevují hnědé popelnice na BIO odpad. Doma pak stačí vyčlenit jeden odpadkový koš s víkem na kuchyňský eko odpad. Díky různým environmentálním vzdělávacím projektům jsme vedeni ke společenské odpovědnosti nejen jako jednotlivci a domácnosti. Existují programy pro celá sídliště, děti ve školách a dokonce i firmy se mohou zapojit.


Až 70 % obsahu popelnice patří na kompost.



Samozřejmě, že záleží na struktuře vašeho jídelníčku. Čím zdravěji se krmíte, tím více eko odpadu produkujete. Abyste co nejvíce eliminovali odpad, který skončí na jedné hromadě na skládce za městem, tříďte a zvesela plňte barevné kontejnery. Když poctivě vytřídíte papír, plasty, sklo a ostatní odpad k recyklaci (vybité baterie, spreje, alobal, kovy, oblečení, spotřebiče), zbyde vám odpad, který se přirozeně během pár měsíců přemění na přírodní hnojivo a budete překvapeni úbytkem směsného odpadu v popelnici.


Co na kompost nepatří?

Nedopalky a popel z cigaret, podestýlky a exkrementy domácích zvířat, maso, kosti (pro kompostování je třeba docílit teploty alespoň 65 stupňů, aby došlo ke zničení patogenů, chorob, bakterií a parazitů), žvýkačky, velké kusy tvrdého pečiva (při zvlhnutí rychle plesniví a láká hlodavce), velké množství kuchyňského použitého oleje (může se dostat do spodních vod).


Co tam naopak dát můžete?

Veškerý odpad ze zahrádky (plevel, trávu, listí, šišky, mech, piliny, štěpku), dále můžete na kompost vysypat dřevěný popel z krbu. Dobře se rozkládá také novinový papír (celopotištěné letáky a časopisy raději hoďte do modrého kontejneru), použité papírové kapesníčky a čajové sáčky (ne ty umělé trojúhelníkové), natrhaná vlnitá lepenka a plata od vajec, slupky exotických plodů, skořápky ořechů i vaječné skořápky (rozklad trvá déle, proto je dobré je hodně nadrtit). Na kompost můžete nalít staré pivo, čaj a kávu (lógr z kafe navíc láká žížaly a ty vám kompost bezvadně provzdušní).


Jak dlouho trvá rozklad?

Záleží na obsahu, teplotě, vlhkosti, míře provdušnění, ale obecně lze tvrdit, že celý proces od "ohryzku po černou zeminu" trvá zhruba jeden rok.


Dá se to nějak urychlit?

Proces zrání se dá urychlit kypřením, nasazením žravých kalifornských žížal či přilákáním žížal klasických například na kávovou sedlinu. Třetí variantou je výrobek zvaný Urychlovač kompostu, který obsahuje bakterie urychlující tlení. Seženete ho například na eshopu Megazahrada.cz.


Co je vermikompostování? Vermikompostování je proces rozkladu organické hmoty právě díky aktivitě žížal. Vermikompostér je speciální druh kompostéru se sběrnou nádobou ve spodním patře, která zachycuje tzv. žížalí vodu - výborné organické hnojivo plné živin a přírodních enzymů. Je vhodný právě pro ty, kteří nemají zahrádku, kde by postavili velký kompostér.


30 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page